De mechanismen van de hersenen veranderen overigens ook. Dat is zo fantastisch aan ons brein: het past zich aan nieuwe situaties aan. Soms vanzelf, soms met een beetje hulp. Met deze 5 tips houd je jouw brein mentaal, fysiek en sociaal zo gezond mogelijk:
Tip 1: erken de nieuwe situatie
'De komende periode ziet er anders uit dan ik gewend ben.’ Zodra je déze gedachte accepteert, ben je al een flink eind op de goede weg. Realiseer je dat eventuele gevoelens van angst en onzekerheid daarbij heel normaal zijn. Deze gevoelens mogen er zijn. Praat erover, maar blijf er niet in hangen. Het gezegde is niet voor niets: 'gedeelde smart is halve smart'. Je zult zien dat je hierin niet alleen staat.
Tip 2: breng structuur aan in je dagen
Dit is niet alleen belangrijk voor kinderen, maar voor iedereen. Probeer daarbij zoveel mogelijk dezelfde dingen te doen als normaal. Ga je dagelijks sporten in de sportschool? Zet dan nu een circuitje thuis uit. Armen op de bank, benen op de grond en push-ups doen. Loop de trap 20 keer op en af. Spring touwtje. Ga je normaal gesproken iedere maand naar het museum? Kijk dan of er virtuele musea te bezoeken zijn.
Tip 3: onderhoud sociale contacten
Juist nu is het belangrijk om contact te houden met elkaar. En je zult zien dat er veel creatieve mogelijkheden zijn. Ga je iedere vrijdagavond met vrienden de kroeg in, plan het uitje dan nu via FaceTime of Google Hangouts. Drink een drankje, klets bij en zie elkaar virtueel in plaats van face to face. Check ook wat vaker hoe het gaat met de oudere mensen om je heen. Dat is niet alleen fijn voor hen, maar ook goed voor jou. Door goed te doen, prikkel je jouw beloningssysteem in de hersenen. Dat zorgt ervoor dat je jezelf goed voelt.
Tip 4: prioriteer
Ben je bang dat je niet meer productief zult zijn? Helemaal niet nodig! Die onzekerheid wordt vaak aangejaagd door een gebrek aan overzicht. Binnen een uurtje kun jij dat overzicht terugkrijgen. Pak een vel papier, maak 4 kolommen en schrijf daarop:
- Dit moet ik doen (dit pak ik op, omdat ik hiervoor verantwoordelijk ben)
- Dit kan ik doen (dit pak ik op, als ik er tijd en energie voor heb)
- Dit wil ik doen (dit wil ik oppakken, dit ga ik oppakken, hier word ik blij van)
- Dit doe ik niet (dit pak ik niet op, omdat het op dit moment niet belangrijk of nuttig is)
Houd het lijstje niet voor jezelf, maar communiceer de uitkomst naar degenen voor wie het van belang is om te weten wat je wel en niet oppakt.
Tip 5: stel doelen
Deze tijd leent zich er bij uitstek voor om eens na te gaan wat je bereikt wil hebben als dit voorbij is. Heb je altijd al Spaans willen leren? Grijp die kans! Doordat je meer tijd thuis doorbrengt, kun je wellicht makkelijker tijd maken voor zaken die je altijd al wilde oppakken. En als het niet daadwerkelijk lukt om die plannen uit te voeren, kun je altijd nog een schema of plan van aanpak maken hoe je het straks wel écht oppakt!