Hoe regel ik mijn zorg als ik verhuis naar het buitenland?

Wonen en werken in het buitenland.

Als je naar het buitenland verhuist moet je in veel gevallen je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Hoe je je kunt verzekeren, hangt af van je inkomsten en het land waar je gaat wonen. Om precies te weten of je nog verzekeringsplichtig bent in Nederland, bel je met de Interpolis Zorglijn. Een verhuizing geef je binnen 1 maand aan ons door. Vergeet ook niet om je bij de gemeente uit te schrijven.

Bekijk welke situatie voor jou van toepassing is.

Je woont en werkt in het buitenland
Dan verlies je in veel gevallen het recht op een Nederlandse zorgverzekering. Voor meer informatie zie hieronder ‘Werken in het buitenland’.

Je woont in het buitenland met een uitkering (geen ZW of WW) of pensioen
Ontvang je nog een Nederlandse uitkering of pensioen na je verhuizing naar het buitenland? Dan verlies je jouw recht op een Nederlandse zorgverzekering. Je moet je verzekeren in je woonland en je zorgverzekering bij Interpolis opzeggen.

Verhuis je naar een verdragsland? Meldt jezelf en je meeverzekerde gezinsleden dan bij het CAK.

Je woont in het buitenland met een ZW- of WW-uitkering
Dan heb je recht op een Nederlandse zorgverzekering zolang de uitkering loopt. 

Woon je in een verdragsland? Dan kun je (en je eventuele gezinsleden) gebruik maken van medische zorg in je woonland, dit wordt vergoed vanuit je Nederlandse zorgverzekering. Je vraagt hiervoor een S1 formulier aan via de Interpolis Zorglijn. Met dit formulier meld je je aan bij een verzekeraar in je woonland.

Is je nieuwe woonland geen verdragsland? Dan moet je zelf een (particuliere) zorgverzekering afsluiten in dit land. Je zorgverzekering bij Interpolis moet je opzeggen.

Je woont in het buitenland zonder inkomen
Dan heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Verzeker je in je woonland en zeg je zorgverzekering bij Interpolis op.

Blijft 1 van de gezinsleden werken in Nederland en verhuis je naar een verdragsland? Ga dan naar de website van het CAK voor meer informatie.

Je woont in het buitenland en werkt in Nederland
Verhuis je naar het buitenland maar blijf je in Nederland werken of uit Nederland inkomen houden? Dan kun je je voor de zorgverzekering gewoon bij Interpolis verzekeren. Woon je in een verdragsland? Dan kun je (en je eventuele gezinsleden) zowel in Nederland als in je woonland terecht bij een zorgverlener. Voor zorg in je woonland heb je een verdragsformulier S1 nodig. Bel hiervoor met de Interpolis Zorglijn. Wij kijken dan of we je een verdragsformulier S1 kunnen geven. Je gezinsleden die geen inkomen uit Nederland ontvangen, kunnen zich niet bij ons verzekeren. Zij moeten zich aanmelden bij een zorgverzekeraar in je woonland.

Werken in het buitenland.

Als je voor korte of lange tijd in het buitenland werkt, verlies je in veel gevallen het recht op een Nederlandse zorgverzekering. Geef je gewijzigde situatie binnen 1 maand aan ons door. Hoe je je kunt verzekeren, hangt van je situatie af.

Je werkt in het buitenland 
Je verliest je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Je bent wettelijk verplicht om je te verzekeren in het land waar je werkt. Zeg je verzekering bij Interpolis op.

Je bent gedetacheerd naar het buitenland 
Ga je voor je Nederlandse werkgever in het buitenland wonen en werken? Dit hoeft geen grote gevolgen te hebben voor je Nederlandse zorgverzekering. Ben je gedetacheerd naar een verdragsland, dan blijft je zorgverzekering bij Interpolis geldig. Kijk voor meer informatie op de site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Ben je gedetacheerd naar een niet-verdragsland, dan verlies je het recht op een Nederlandse zorgverzekering. Verzeker je in het land waarnaar je gedetacheerd bent. Je moet je zorgverzekering bij Interpolis opzeggen.

Hoe regel ik mijn zorg als ik in het buitenland studeer?

Ga je voor een stage, master of minor degree korte tijd naar het buitenland? Of ga je een volledige studie in het buitenland doen? Ga je niet werken in het buitenland en ben je van plan om na de studie weer terug te keren naar Nederland? Dan houd je gewoon je basisverzekering bij Interpolis. Geef je nieuwe adres aan ons door.

Studeren en werken in het buitenland
Ga je naast je studie werken in het buitenland en wordt er loonbelasting ingehouden? Dan verlies je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Verzeker je dan in het land waar je studeert en werkt. De zorgverzekering bij Interpolis moet je opzeggen.

Weet je niet zeker of er loonbelasting wordt ingehouden? Dan kun je bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) je recht op een Nederlandse zorgverzekering laten toetsen. Dit doen zij met een Wlz-onderzoek (Wet langdurige zorg).

De uitslag van het onderzoek kun je naar ons opsturen:

Interpolis
Afdeling zorg
Antwoordnummer 60121
5000 VB Tilburg

Let op: de basisverzekering in Nederland dekt alleen de kosten voor medische zorg in het buitenland tot wat hier in Nederland maximaal vergoed wordt. Met een aanvullende verzekering van Interpolis betalen we de rekening van medische spoedzorg in het buitenland volledig bij een maximaal verblijf van 1 jaar in het buitenland. Voor medicijnen geldt een maximum vergoeding. Spoedzorg is medische zorg die je plotseling en onverwacht nodig hebt, zoals na een ongeluk. Zorg die je kunt plannen, zoals een knieoperatie, vergoeden we in het buitenland dus alleen tot het bedrag wat wij hier in Nederland mogen vergoeden.

Verzekeringsrecht buitenland
Als je de zorgverzekering in Nederland houdt, dan heb je met de EHIC recht op zorg in het buitenland. De EHIC staat op de achterkant van de zorgpas. Staat er op de achterkant van je zorgpas nog geen EHIC? Vraag deze dan bij ons aan.

Accepteert het land de EHIC niet?
Vraag dan een E111-vakantieformulier aan. Of een verzekeringsverklaring, waaruit blijkt dat je bij ons verzekerd bent tijdens je verblijf in het buitenland. Welk bewijs van verzekering nodig is, hangt af van het land waar je naar toe gaat.

Zorgtoeslag
Als je in Nederland verzekerd blijft, mag je de zorgtoeslag houden.

Ik kom uit het buitenland en studeer in Nederland. Moet ik een zorgverzekering afsluiten?

Vaak ben je al verzekerd in je eigen land. Soms moet je toch een verzekering in Nederland afsluiten. Hoe je je in Nederland kunt verzekeren, hangt af van waar je vandaan komt. En of je naast je studie ook werkt of stage loopt. Je kunt geen zorgverzekering in Nederland aanvragen als je geen recht hebt hierop. Controleer op de website van de Sociale Verzekeringsbank of je je ook in Nederland moet verzekeren.