7 tips om schade aan bedrijfsauto’s te voorkomen.

Schade aan bedrijfsauto’s kan je onderneming flink wat geld kosten. We bespreken de oorzaken van schade en geven je 7 handige tips die helpen om autoschade te voorkomen.

Schade aan bedrijfsauto’s heeft niet alleen financiële gevolgen.

Schade kan leiden tot een hogere verzekeringspremie en tot meer kosten voor je onderneming. Maar het geregel dat het oplevert, is net zo vervelend. Bovendien kan ernstige schade planningen, leveringen en beloften aan klanten in gevaar brengen. Daarnaast is er de kans op imagoschade door onverantwoord rijgedrag van medewerkers.  

De belangrijkste oorzaken van schade aan bedrijfswagens.

Wat zijn de grootste risico’s voor uw onderneming? Om schade te kunnen voorkomen of beperken, moeten we kijken naar de meest voorkomende oorzaken. De meeste schades aan bedrijfsauto’s ontstaan door:
  • Kop-staartbotsingen. Bumperkleven leidt niet alleen tot veel ergernis in het verkeer, maar het is vooral ook gevaarlijk. Zonder voldoende afstand is een klein moment van onoplettendheid of afleiding al genoeg voor een ernstig ongeluk.
  • Fouten bij het parkeren. Veel schades aan bedrijfsauto’s ontstaan niet op de weg, maar op de parkeerplaats. Door het raken van paaltjes tijdens het inparkeren of uitrijden bijvoorbeeld. Ook het openslaan van portieren leidt vaak tot blikschade.
  • Auto-inbraken. Een bedrijfsauto is een gewild doelwit voor criminelen. Bij een auto-inbraak heb je, naast diefstal, ook te maken met schade aan je auto door de inbraakpoging zelf.

7 tips om schade aan je bedrijfsauto’s te voorkomen of beperken.

Veel schade aan bedrijfsauto’s is te voorkomen door kleine aanpassingen te doen en te letten op goed rijgedrag. Dit zijn 7 manieren om snel je risico op autoschade te verkleinen:

  1. Geef zelf het goede voorbeeld.
    Scheur je als eigenaar of directeur het bedrijfsterrein op en af? Of parkeer je roekeloos in? Dan geef je onbewust aan dat medewerkers zo ook mogen omgaan met de auto’s van je bedrijf. Geef het voorbeeld dat je verwacht te zien.
     
  2. Zet een telefoonnummer op je bedrijfsauto.
    Asociaal rijgedrag door medewerkers verhoogt de kans op schade. Maar dat niet alleen: als jouw bedrijfsnaam of logo op de auto staat, levert het ook imagoschade op. Zet daarom een telefoonnummer op de auto, eventueel met de oproep om te bellen bij slecht of juist uitstekend rijgedrag. Het klinkt misschien kinderachtig, maar het werkt echt.

  3. Controleer het rijgedrag door een track- en tracesysteem te plaatsen.
    Zo heb je duidelijke informatie over het rijgedrag van je medewerkers en kun je veilige of zuinige rijders belonen.

  4. Geef je medewerkers een rijvaardigheidstraining.
    Zijn je medewerkers veel onderweg? Laat ze dan regelmatig een rijvaardigheidstraining doen. Dit is een goede manier om medewerkers bewust te maken van veiligheidsrisico’s en van hun eigen gedrag in de auto. Praten over veilig verkeer is goed. Maar veilig rijden in de praktijk brengen, werkt nog beter.

  5. Ontmoedig handsfree bellen in de auto.
    Handsfree bellen tijdens het autorijden mag, maar zelfs met beide handen aan het stuur zorgt het voor afleiding. En dat vergroot de kans op ongelukken. Wil je de kans op schade aan bedrijfsauto’s verkleinen? Zorg er dan voor dat je medewerkers onderweg zo min mogelijk bellen.

  6. Leer nieuwe medewerkers omgaan met de bedrijfsauto’s.
    Een nieuwe collega aangenomen? Een rondje langs alle medewerkers en een inwerkprogramma zijn vaak wel geregeld. Maar in veel gevallen wordt daarin geen of weinig aandacht besteed aan de omgang met bedrijfseigendommen, zoals bedrijfsauto’s. Maak al tijdens de inwerkperiode duidelijk wat de normen in het bedrijf zijn. Een goede opvoeding is het halve werk.

  7. Installeer een autoalarm.
    Als een dief ziet dat je bedrijfsauto een goede alarminstallatie heeft, schrikt dat af. Wil je dat je voertuigen ook terug te vinden zijn na een diefstal? Kies dan voor een GPS-volgsysteem.