Zonnepanelen

Haal optimaal rendement uit jouw installatie en doe dat op een veilige manier. Wij geven je graag tips en inzicht in het voorkomen van risico’s.

Zonnepanelen: schone energie

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en zijn daarmee een duurzame bron van energie. Verbruik je niet alle stroom die jouw zonnepanelen opwekken? Dan kun je ook stroom terug leveren aan de energieleverancier. Zo wordt je energierekening lager.

Maar zonnepanelen zorgen ook voor veel warmteontwikkeling. En daar zijn risico’s aan verbonden. We helpen je graag deze risico’s zo laag mogelijk te houden.

Installatie van zonnepanelen is een vak apart

Een gebrekkige installatie is 1 van de hoofdredenen van brand door zonnepaneelinstallaties. Bijvoorbeeld doordat verschillende type aansluitingen en/of bekabeling gebruikt wordt. Of omdat de zonnepanelen de warmte niet goed kwijt kunnen. Omdat zonnepanelen veel hitte genereren, is het noodzakelijk om deze hitte in goede banen te leiden. Het installeren van zonnepanelen kun je daarom beter aan een vakman overlaten. Kies daarbij voor een installateur die een lange (5 tot 10 jaar) installatiegarantie geeft en gespecialiseerd is in het installeren van zonnepanelen.

Laat jouw zonnepanelen regelmatig controleren

Bij een controle op je zonnepanelen wordt een aantal zaken nagelopen. Denk aan bedrading/bekabeling, kwijt kunnen van warmte en de omvormer. Maar je kunt zelf ook maatregelen nemen om de risico’s op schade door zonnepanelen zo veel mogelijk te beperken.

Zijn zonnepanelen verzekerd op de Interpolis Woonhuisverzekering?

Zonnepanelen die op je dak of in je tuin geïnstalleerd zijn of worden, zijn standaard meeverzekerd op de Interpolis Woonhuisverzekering. Als je al een Woonhuisverzekering hebt en je laat zonnepanelen installeren, dan hoef je de Woonhuisverzekering dus niet te laten aanpassen. 

Niet zichtbare schade aan zonnepanelen, zoals haarscheurtjes, is niet verzekerd. Niet zichtbare schade is meestal alleen met meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen waar te nemen.

Huur je de woning en heb jij of de vorige huurder de zonnepanelen op de woning geplaatst? Dan zijn je zonnepanelen standaard verzekerd op je Inboedelverzekering.

Tips bij aanleg, gebruik en onderhoud

  • Laat zonnepanelen installeren door een professionele installateur.   
  • Het is belangrijk dat de ruimte rondom de omvormer vrij is voor ventilatie. Net als andere elektrische apparaten moet de omvormer haar warmte op een veilige manier kwijt kunnen.
  • Denk ook aan een veilige bekabeling van de omvormer naar de zonnepanelen en de meterkast. Zorg ervoor dat de kabels buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren liggen. Let hier extra op tijdens bijvoorbeeld de verbouwing van je huis.
  • Plaats een rookmelder in de buurt van de omvormer. Zo word je direct gewaarschuwd als er toch wat mis gaat.
  • Laat elke 3 jaar een inspectie van de zonnepaneleninstallatie uitvoeren door een onafhankelijk inspectiebedrijf.
  • Verwijder begroeiing onder en rondom je zonnepanelen.
  • Zorg ervoor dat de zonnepanelen goed bereikbaar zijn voor onderhoud en inspectie.
  • Laat je zonnepanelen regelmatig schoonmaken of doe dat zelf. Zo verlies je geen stroomopbrengst doordat zonlicht minder goed wordt opgevangen.

Goed om te weten

  • Subsidie gemeente
    Neem contact op met je gemeente om te vragen of je in aanmerking komt voor subsidie of speciale regelingen (denk aan gunstige lening) bij de aanschaf van zonnepanelen.
  • Meld zonnepanelen aan bij je netwerkbeheerder
    Het is noodzakelijk om je zonnepaneelinstallatie aan te melden bij de netwerkbeheerder. Je netbeheerder heeft deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren en veilig te houden. Meld je aan op www.energieleveren.nl.