Zzp’ers maken zich meer zorgen over hun financiële toekomst dan mkb’ers

Zzp’ers in Nederland maken zich opvallend meer zorgen over hun financiële toekomst dan mkb’ers. Vooral het genereren van voldoende inkomen op de lange termijn baart zelfstandigen zonder personeel zorgen. Mkb’ers hebben een positiever beeld van hun financiële toekomst. Het aantal mkb’ers dat bezorgd is over hun financiële situatie op de lange termijn daalt al drie maanden.

Het stijgende aantal coronabesmettingen na de recente versoepelingen lijkt geen effect te hebben op het ondernemersvertrouwen, dat blijft toenemen. Mkb'ers melden dat zij zekerder zijn over hun financiële toekomst. Het aantal mkb-ondernemers dat onzeker is over hun inkomen op de lange termijn daalde van 51 procent in mei tot 47 procent in juni. Dat blijkt uit de maandelijkse Bedrijvenmonitor, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van Interpolis. In maart maakte nog 59 procent van de ondernemers met personeel zich hier zorgen over.

Zzp’ers lijken die vraag niet te kunnen beantwoorden. Het merendeel van de zzp'ers kijkt minder optimistisch naar de toekomst. 56 procent maakt zich zorgen over hun inkomsten op de lange termijn, dat zijn 6 procent meer zzp'ers dan de vorige meting in juni. Ondanks die onzekerheid maken steeds minder zzp’ers gebruik van de steunpakketten die door de overheid worden aangeboden ziet René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis. ‘In mei deed nog 14 procent van de zelfstandigen dat, in juni is dat nog maar 9 procent.’

Tekort aan goed personeel blijft grote zorg mkb

Hoewel de meeste mkb’ers niet meer wakker lijken te liggen van de zorgen om hun financiële toekomst, zijn ze niet geheel zorgeloos. Hun zorgen zijn voornamelijk van personele aard. Het werven en behouden van goed personeel is de grootste uitdaging voor ondernemers in het mkb, zo bleek vorige maand al, en dit blijft toenemen. ‘In sectoren als de horeca zorgt het personeelstekort er nu al voor dat cafés en restaurants beperkte openingstijden hanteren,’ stelt René Voets. ‘Na een periode van lockdown is dit niet wat ondernemers willen.’

‘Het tweede gevolg van het personeelstekort is dat de druk op het bestaande personeel toeneemt. Mkb-ondernemers zijn ongerust over de hoge werkdruk (72 procent), motivatie van het personeel (67 procent) en de gezondheid van de mensen met wie ze in hun bedrijf werken (55 procent). Om personeel op de lange termijn gezond en inzetbaar te houden is het belangrijk om aandacht voor de hoge werkdruk en gezondheid te hebben,’ voegt Voets toe.

Verschil tussen vraag mkb’ers en diensten zzp’ers

Dat zzp’ers bezorgd zijn om voldoende inkomsten is opvallend nu tegelijkertijd 58 procent van de mkb-ondernemers zich zorgen maakt over het vinden en behouden van goed personeel. ‘Je zou juist in tijden van een krappe arbeidsmarkt verwachten dat er veel vraag naar zzp’ers is en het vertrouwen in voldoende werk en inkomsten onder deze groep hoog is’, stelt René Voets.

‘De uitkomsten van de Bedrijvenmonitor lijken bloot te leggen dat er een verschil is tussen de vraag van mkb’ers naar specifieke kennis en de diensten die zzp’ers op dit moment kunnen leveren. Zo geven mkb-ondernemers in de industriesector aan zich de komende tijd bezig te houden met innovatie en automatisering van processen. Activiteiten waarbij vaak specialistische kennis vereist is, die zzp’ers mogelijk niet in groten getale kunnen leveren of waarvoor geen zzp’ers beschikbaar zijn’, voegt de directeur Bedrijven van Interpolis toe.

Wat kun je als zzp’er doen?

‘Wij raden zzp’ers aan om goed te bedenken welke kennis op korte en lange termijn nodig is om te blijven voldoen aan de vraag van opdrachtgevers. Zzp’ers investeren op dit moment vooral in het online aanwezig zijn van hun bedrijf. Daarbij geeft 30 procent aan geen kans te zien om de komende tijd extra geld in hun bedrijf te investeren. Op de lange termijn kan dat nadelig uitpakken’, stel Voets. 

Blijf niet met zorgen rondlopen

Blijf als ondernemer niet te lang rondlopen met zorgen, maar kom in actie. Daarmee kun je problemen en zorgen over bijvoorbeeld voldoende inkomsten of hoge werkdruk voortijdig voorkomen. ‘We hebben verschillende specialisten 24 uur per dag klaar staan om ondernemers verder te helpen bij het vinden van antwoorden op hun vragen en het wegnemen van hun onrust. Het wegnemen van zorgen geeft rust,’ concludeert Voets, ‘en ruimte om met veel energie de toekomst vorm te geven.’