Zonnepanelen op je bedrijfs­pand: hier moet je op letten

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke zakelijke investering die de overheid stimuleert met subsidies en belastingvoordelen. Denk jij er ook over om zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand te laten installeren? Lees dan eerst hoe je de zonnepanelen veilig en verantwoord kunt laten installeren, zodat je langdurig rendement haalt uit jouw zonnepanelen.

Laat een dakconstructieberekening uitvoeren

Met een goede constructieberekening van het dak van jouw bedrijfspand voorkom je problemen achteraf. Laat deze controle uitvoeren door een constructeur vóór je de opdracht aan jouw zonnepaneleninstallateur geeft. Een constructeur berekent of jouw dak het gewicht van de voorgestelde installatie aankan, ook als het bedekt is met een flink pak sneeuw. 

Bedenk dat de zonnepanelen tot wel 25 jaar op jouw dak blijven liggen. Al die tijd kun je het dak niet laten vervangen en is het lastig om lekkages te (laten) herstellen. Zorg er daarom voor dat jouw dak in goede staat is voordat de zonnepanelen erop worden gelegd. Een dakspecialist controleert het dak en kan het zo nodig herstellen.

Zorgvuldig omgaan met zonnepanelen

Door onzorgvuldige fabricage, transport of montage kunnen microcracks in jouw zonnepanelen ontstaan. Microcracks zijn minuscule barstjes of scheurtjes die met het blote oog niet te zien zijn. En waar je vaak in eerste instantie ook niets van merkt. Soms duurt het zelfs een paar jaar voordat er mankementen aan het licht komen. Bijvoorbeeld doordat de opbrengst van jouw zonnepanelen opeens versneld terugloopt.

Juiste installatie voorkomt (brand)schade

Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar áls er brand ontstaat door zonnepanelen, gaat het meestal flink mis. Een brandend dak van een bedrijfspand wordt namelijk in veel gevallen pas laat opgemerkt. En de zonnepanelen op het dak houden het bluswater tegen, waardoor de brand moeilijk te blussen is. 

Brand door zonnepanelen kan ontstaan door verkeerde montage, bijvoorbeeld doordat kabels en stekkers niet goed op elkaar zijn aangesloten. Of doordat de omvormer gemonteerd is op een brandbare ondergrond en op een plek met onvoldoende ventilatie. Of door brandgevaarlijke aansluitingen in de meterkast. 

Kies je leverancier met zorg en laat de installatie vooraf keuren

Je voorkomt veel problemen als je de zonnepanelen laat installeren en onderhouden door een vakkundig installateur. In deze tijd, waarin zonnepanelen booming business zijn, is het moeilijk het kaf van het koren te onderscheiden. Laat daarom de installatie na plaatsing controleren door een onafhankelijk inspectiebureau. Als je dit vooraf aankondigt, is dat meestal een goede stok achter de deur om jouw installateur gedegen werk te laten afleveren. 
 
Bij een onafhankelijke inspectie worden foutjes direct ontdekt. Dat geeft je een beter rendement én een brandveiligere installatie. Kies een onafhankelijk inspecteur die keurt volgens SCIOS Scope 12. Dit is een specifieke veiligheidsinspectie van zonnestroom­installaties die inmiddels is gestart. 

Extra tips voor een veilige zonnepanelen­installatie op je bedrijfspand

  1. Plaats een rookmelder in de ruimte van de omvormer.
    Met een rookmelder detecteer je een beginnende brand sneller.
  2. Laat je installatie iedere 5 jaar inspecteren.
    Bij een regelmatige periodieke keuring van de hele installatie volgens SCIOS Scope 12 komen gevaarlijke situaties op tijd aan het licht.
  3. Laat je zonnepanelen­installatie onderhouden door een professional.
    Goed onderhoud zorgt langdurig voor een goede opbrengst. Laat ook de instellingen van de omvormer controleren en de software updaten.
  4. Zorg voor een onbrandbare dakconstructie.
    Vervang brandbare dakisolatie, zoals EPS en PUR, voor onbrandbare of moeilijk brandbare dakisolatie zoals PIR en drukvaste minerale wol. Bij een eventuele brand beperk je hiermee het risico dat de brand zich over jouw hele bedrijfspand verspreidt.
  5. Houd ruime afstand van kunststof lichtstraten en inpandige hemelwaterafvoeren.
    Een brandende lichtstraat of waterafvoer kan ervoor zorgen dat een brand vanaf het dak in het gebouw trekt.
  6. Leg de zonnepanelen en de kabels niet over brandmuren heen.
    Via de kabels kan een brand alsnog over de brandscheiding komen. Leg dus ook nooit panelen over een brandscheiding, maar houdt aan beide zijden van deze muur 2,5 meter. vrij. Lopen de kabels door een brandscheiding? Laat de doorvoer dan door een gespecialiseerd bedrijf afdichten.

Zonnepanelen verzekeren

Bij Interpolis zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd op de gebouwenverzekering.