Vooroplopen in de bouw door veilige en duurzame oplossingen.

Als ondernemer in de bouw wil je graag aan de slag met duurzaamheid. Dat doe je niet alleen om de CO2-uitstoot te verminderen tijdens het bouwen. Het levert je namelijk ook iets op. Denk bijvoorbeeld aan concurrentievoordeel, kostenbesparing, toegang tot financiële voordelen en het aantrekken van nieuwe medewerkers. In dit artikel bundelen we de belangrijkste inzichten uit de ‘MKB Innovatietafel’. En geven we je tips om veilig en duurzaam te bouwen.

Er is veel vraag naar woningen, maar de CO2-uitstoot moet ook omlaag. Daarom staat Nederland voor een grote uitdaging. Want er moeten flink meer woningen gebouwd én gerenoveerd worden om aan de grote vraag naar woningen te voldoen. Fabrieken, kantoren en magazijnen moeten verduurzamen. De bouw en renovatie van panden zorgt voor CO2-uitstoot. Sterker nog, vastgoed is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Terwijl de CO2-uitstoot juist flink omlaag moet om de doelen van het klimaatakkoord te halen. 

Bouwen met ander materiaal kan een uitkomst zijn.

In de bouw en renovatie van nieuwe gebouwen valt nog veel te winnen. Bijvoorbeeld door andere soorten materialen te gebruiken of materialen te hergebruiken. Maar ook door slim om te gaan met afval en energie. Daarom is het voor Nederlandse bouwbedrijven nu belangrijker dan ooit om aan de slag te gaan met innovatieve oplossingen.

Veiligheid en duurzaamheid gaan hand in hand.

Het is één van de grootste kansen voor de bouwsector: meer partijen vroeg betrekken in het bouwproces. Vaak wordt er jaren gewerkt aan de voorbereidingen van bouwplannen. Daarna worden deze plannen pas gedeeld met partijen zoals verzekeraar, financierder en de brandweer. Dit kan zorgen voor aanpassingen in de bouwplannen. Met vertraging en extra kosten tot gevolg. Een geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat projecten niet alleen duurzamer maar ook veilig worden uitgevoerd.

5 praktische tips voor ondernemers in de bouw. 

Met deze 5 praktische tips zet jij stappen in veilig en duurzaam bouwen. Wil je meer informatie? Download dan de volledige handout.
  1. Samenwerking binnen de keten: Leer van andere partijen zoals architecten, aannemers en leveranciers. Je komt hier makkelijk mee in contact via bijvoorbeeld een ondernemersvereniging. Door ervaringen te delen met nieuwe partners, ontstaan nieuwe inzichten en oplossingen.
  2. Investeer in kennis: Kennis is de sleutel tot succes. Zorg dat jouw team op de hoogte is van de nieuwste duurzame bouwtechnieken en -materialen. Bijvoorbeeld door naar workshops of congressen over duurzaam bouwen te gaan. Of kijk eens naar het transitieprogramma Building Balance. Dit landelijke transitieprogramma wil biogrondstoffen in de bouw versnellen.
  3. Zet veiligheid voorop: Betrek verzekeraars en andere veiligheidsdeskundigen vroeg in het proces om risico’s te identificeren en te beheersen. Dat kan bijvoorbeeld met de dienst Bouwadvies van Interpolis. Daarmee zorgen we ervoor dat we onze klanten bijstaan vóór het bouwproces, bij aanbouw, verbouw en nieuwbouw. Door verschillende partijen op tijd te betrekken, kunnen risico’s beter worden ingeschat en beheerst.
  4. Maak gebruik van groene financieringsmogelijkheden: Groene leningen en subsidies kunnen de kosten van duurzame investeringen verlichten.
  5. Gebruik duurzaamheid als unique selling point: Laat aan potentiële medewerkers en klanten zien dat jouw bedrijf vooroploopt met duurzaam ondernemen. Dit kan een belangrijk concurrentievoordeel opleveren.

De 'MKB Innovatietafel' over duurzaam bouwen.

Interpolis en MidPoint Brabant organiseerden samen de 'MKB Innovatietafel'. Tijdens dit event kwamen experts uit de bouwsector samen om de trends en ontwikkelingen binnen de bouw te bespreken. 

Ben je nieuwsgierig naar de rest van de uitkomsten over innovatie in de bouwsector?