Meten is weten. Zeker bij elektra. Wist je dat bij 90% van de elektrakeuringen ernstige gebreken naar voren komen? Vaak gaat het om goedbedoelde maar riskante oplossingen, zoals het doorlussen van verlengsnoeren. Maar ook om beschadiging en veroudering aan de elektrische installatie. Wat je met het blote oog niet altijd kunt zien. Wil jij de brandveiligheid in je bedrijf verbeteren? In dit artikel leggen we uit hoe een SCIOS Scope 10 elektrakeuring precies in zijn werk gaat.
De inspecteur maakt samen met jou een rondgang door het bedrijf voor een visuele inspectie van de elektra. Er zijn best veel punten waar het bij elektra mis kan gaan. De inspecteur let bijvoorbeeld op orde en netheid, het gebruik van verlengsnoeren en verdeeldozen en zichtbare beschadigingen aan elektra.
De inspecteur controleert de brandrisico’s van het totale elektrische materieel:
Om de metingen uit te voeren, schakelt de inspecteur de stroom tijdelijk uit. Daardoor komt je bedrijf even stil te liggen. Dat is vervelend, maar het kan niet anders. De inspecteur moet veilig werken, spanningsloos dus. Samen bepalen jullie vooraf wat het beste moment hiervoor is. Bijvoorbeeld in de pauze, net voor het werk begint of juist na sluitingstijd.
In het rapport beschrijft de inspecteur welke gebreken hij ziet in de elektrische installatie. En wat hiervoor de oplossingen zijn. Je krijgt een concreet plan om direct de brandveiligheid te verbeteren in je bedrijf.
Sommige verbeterpunten kun je makkelijk zelf oplossen. Zoals het schoonmaken van stoffige wand-contactdozen of het vervangen van een knipperende tl-buis. Voor andere verbeteringen schakel je een erkend installateur in. Bijvoorbeeld om een nieuwe wandcontactdoos aan te laten leggen. Of een onveilige verbinding te vervangen.
Heb je alle verbeterpunten hersteld? Dan komt de inspecteur terug om de verbeteringen aan je installatie te keuren. Soms kan deze herkeuring ook digitaal, dat hangt af van het aantal fouten en het risico. Kocht je de Elektrakeuring bij Interpolis, dan verloopt de herkeuring ook via Interpolis. Een offerte voor een herkeuring vraag je eenvoudig aan bij onze klantenservice; telefonisch op 013 462 26 22, of via e-mail: klantenservice@interpolis.nl.
Keurt de inspecteur alle aanpassingen goed, dan is de elektrakeuring klaar. Je ontvangt het SCIOS-certificaat als bewijs dat je elektrische installatie brandveilig is. Je kunt dit certificaat delen met je verzekeraar of tussenpersoon.
De SCIOS scope 10 keuring is niet de enige elektrakeuring waarmee je jouw bedrijf veiliger maakt. Weet jij welke SCIOS keuring je nodig hebt als je zonnepanelen hebt? En wist je dat je SCIOS keuringen kunt combineren voor nog meer inzicht? Lees er meer over op onze pagina over SCIOS elektra-keuringen.