Voorkom een drugslab in je pand

Criminelen zoeken steeds nieuwe plekken om een drugslab of hennepkwekerij te starten. Het liefst op een afgelegen bedrijventerreinen zonder toezicht. Met stromend water en elektriciteit en een eigen ingang voor aan- en afvoer van producten, grondstoffen en afval. Wil jij graag een leegstaand pand verhuren? Zorg dat je weet aan wie je verhuurt.

Een drugslab heeft een hoog risico op schade

Criminele huurders breken vaak muren door om hun kwekerij aan te leggen. Of ze leggen amateuristische elektriciteitsverbindingen aan om stroom af te tappen. Als ze synthetische drugs produceren, gebruiken ze daar allerlei chemicaliën voor. Dat brengt een hoog risico op brand, ontploffing en waterschade met zich mee. Je draait zelf op voor de schade, want verzekeraars vergoeden geen schade die door illegale activiteiten is ontstaan. Ook niet als je van niets wist.

Jij betaalt voor de hennepkwekerij

Naast materiële schade zorgen criminele huurders ook voor hogere verbruikskosten. Een hennepkwekerij vreet immers energie. Extra energieverbruik heb je als verhuurder vaak niet door omdat ze de elektriciteitsmeter manipuleren. De energieleverancier kan je daarvoor een boete opleggen. En je ontvangt vaak ook nog een naheffing voor de achterstallige elektriciteitskosten.
Illegale activiteiten op een bedrijventerrein

Kans op chantage en rechtsvervolging

De kans bestaat dat jij uiteindelijk opdraait voor de illegale activiteiten. Als je weet wat zich in jouw bedrijfspand afspeelt, ben je ook medeplichtig. De huurder kan dit goed inzetten voor chantage. En wordt het drugslab ontdekt en kun jij niet aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om illegale activiteiten in je pand te voorkomen? Dan riskeer je een strafblad, boete, taakstraf of zelfs gevangenisstraf.

Zo voorkom je illegale activiteiten in je bedrijfspand

1. Schakel een erkende makelaar in om je pand te verhuren.
Onervaren verhuurders zijn gemakkelijker om de tuin te leiden dan ervaren makelaars. Spreek met je makelaar af dat hij een antecedentenonderzoek uitvoert naar de potentiële huurder.

2. Zorg dat je vooraf weet met wie je zaken doet.
Accepteer geen kopie van een legitimatiebewijs van de huurder. Maak altijd zelf een kopie van het origineel en van het uittreksel van de Kamer van Koophandel. Vraag de huurder ook om een bewijs van goed gedrag.

3. Maak goede afspraken en leg deze vast in de huurovereenkomst.

  • Schade aan het verhuurde pand of aan anderen is voor rekening van de huurder.

     

  • Wijzigingen aan het gebouw en in de elektrische installatie zijn niet toegestaan.

     

  • Onderverhuur is niet toegestaan.

     

  • Illegale activiteiten zijn niet toegestaan in het pand.

     

  • Als verhuurder controleer je 1 keer per kwartaal het hele bedrijfspand.

     

  • Als je illegale activiteiten constateert, doe dan direct aangifte bij de politie. En ontbindt de huurovereenkomst. 

4. Houd regelmatig toezicht op je pand tijdens de verhuurperiode.
Zorg dat je weet wat er gebeurt in je pand. Een bezoek per jaar is niet genoeg. Want hennepteelt heeft bijvoorbeeld een cyclus van 8 tot 10 weken.  

5. Schakel altijd de politie in bij illegale huurdersactiviteiten.

Denk je dat er illegale activiteiten plaatsvinden in je pand? Neem dan direct contact op met de politie. Ga nooit zelf de confrontatie aan!

6. Maak afspraken over toezicht met mede-ondernemers op je bedrijventerrein.

Vraag of andere ondernemers op je pand letten en vraag of zij verdachte zaken aan je willen melden. Zoals afgeplakte ramen en deuren, een verlaten indruk of geur- en stankoverlast.

7. Doe mee aan de collectieve beveiliging op je bedrijventerrein.
Goede collectieve beveiliging werkt preventief. Steeds meer bedrijventerreinen maken hier gebruik van. Bijvoorbeeld permanent cameratoezicht met kentekenherkenning. 

8. Gebruik je gezond verstand.
Biedt iemand een absurd hoge huurprijs die hij maandelijks contant wil afrekenen? En legitimeert hij zich met een slecht leesbare kopie van zijn paspoort? Zie dan af van de deal.