Tips om bedrijfsdiefstal te voorkomen

Bedrijfsdiefstal. Helaas komt het veel voor. Van diefstal van gegevens tot diefstal van apparatuur. Hoe je je kunt wapenen tegen diefstal, hangt af van uiteenlopende factoren. We geven je een aantal tips waarmee je kunt beginnen.

Je hebt alles goed geregeld: je hanteert de laatste veiligheidsvoorschriften, je weet hoe je met ziekteverzuim om moet gaan, je hebt een goed onderhoudsplan voor je machines én je hebt de juiste verzekeringen. Alles is tip top in orde voor de start of groei van jouw onderneming. Ondanks dat je alles goed geregeld hebt, kan het je toch overkomen: bedrijfsdiefstal. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Met deze tips verklein je de kans op diefstal van bedrijfsspullen en gegevens.

Zorg voor duidelijke richtlijnen voor je medewerkers

Diefstal komt vaker voor in bedrijven waar onduidelijkheid is over wat wel mag en wat niet. Als er regels en dus grenzen zijn, dan is het ook makkelijker om aan te geven wanneer deze worden overschreden. Zet daarom regels, verantwoordelijkheden en taken duidelijk op papier. Bijvoorbeeld in huisregels voor medewerkers of in een samenhangend integriteitsbeleid. Zorg er bovendien voor dat deze regels niet alleen op papier bestaan, maar dat ze ook in de dagelijkse praktijk in beeld zijn. Ontwikkel bijvoorbeeld posters, flyers of andere communicatiemiddelen waarop de afspraken die binnen je bedrijf gelden, zichtbaar zijn.

Wapen je tegen cybercrime

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Phishing, malware, ransomware, DDoS-aanvallen: het zijn termen die dagelijks in het nieuws voorbijkomen. Misschien denk je dat jouw onderneming niet interessant is voor cybercriminelen. De praktijk laat helaas iets anders zien. Hoe je jouw onderneming het beste kunt beschermen tegen cybercrime hangt van het type onderneming. Denk in ieder geval aan de volgende punten:  
  • Zorg voor een up-to-date antivirussysteem.
  • Voer alle software-updates direct uit.
  • Zorg bij alle medewerkers voor bewustwording van de risico's van cybercrime.
  • Maak dagelijks een back-up van belangrijke bedrijfsgegevens.
Voorkom bedrijfsdiefstal

Neem verschillende antidiefstalmaatregelen

Securitydeskundigen delen antidiefstalmaatregelen vaak in volgens het OBER-principe: Organisatorisch, Bouwkundig, Elektronisch en Respons. Maak het dieven zo moeilijk mogelijk. Bijvoorbeeld door vreemden rond en in je bedrijf altijd aan te spreken, een goede sleuteladministratie te voeren of voor goed hang- en sluitwerk te zorgen. Lees meer over het OBER-principe.

Maak de bouwplaats minder aantrekkelijk

Een bouwplaats is een walhalla voor inbrekers. Hier staan kostbare spullen zoals gereedschappen, materialen en machines. Zo maak je de bouwplaats minder aantrekkelijk voor dieven:

  • Sluit de toegang van de bouwplaats na werktijd goed af met een hek.
  • Verlicht de bouwplaats goed met bouwlampen. Zeker ’s nachts.
  • Beveilig de bouwplaats continu, ook buiten bouwtijd.
  • Sluit je bus of container altijd goed af. Wij adviseren om dit te doen met een VIP/TNO goedgekeurd containerslot, een SKG** insteek veiligheidscilinderslot met sluitkom, veiligheidscilinder, inbraakvertragend beslag en 3 veiligheidsscharnieren (of minimaal 3 dievenklauwen).
  • Maak het voor dieven lastig om de volledige container te stelen. Plaats hiervoor een slot op het aangrijppunt van de container of dissel.
  • Beveilig je materieel met bijvoorbeeld ladderklemmen en gebruik een track-and-tracesysteem voor duur werkmaterieel.

 

Zorg voor een goede screening van nieuwe medewerkers

Zo weet je beter wie je in je bedrijf haalt. Let wel goed op bij de screening: je mag namelijk alleen gegevens opvragen die van belang zijn voor de functie waarop wordt gesolliciteerd. Gezondheid mag bijvoorbeeld geen onderdeel van screening zijn. Is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) niet verplicht voor de functie? Dan kun je je werknemer toch zelf om een VOG vragen. Leg daarbij uit waarom je dat doet.