Ik heb te weinig kennis over cybercrime.

Cybercrime is een ingewikkeld onderwerp. Wat zijn de belangrijkste feiten over cybercrime en hoe wapen je je tegen internetcriminelen?

De top 4 meest voorkomende cyberaanvallen ter wereld:

Phishing

Valse e-mails of berichten die lijken te komen van een betrouwbare bron om je persoonlijke informatie te stelen.

Malware

Schadelijke software, zoals virussen, die je computer infecteert. Kan schade aanrichten of gegevens stelen.

Ransomware

Een aanval waarbij bestanden worden vergrendeld en alleen worden vrijgegeven als je losgeld betaalt.

DDoS-aanval

Een aanval die een website of dienst overbelast met verkeer, waardoor deze tijdelijk onbereikbaar wordt.

Wat weten andere ondernemers over cybercrime?

  • Ruim de helft (56%) van ondernemers vindt zijn/haar kennis over cybercrime goed. Dit geldt maar voor 28% van de medewerkers.
  • Een minderheid van de ondernemers zet stappen om de kennis over cybercriminaliteit te vergroten. Zo organiseert 41% regelmatig informatiesessies, 29% regelmatig trainingen en 23% voert regelmatig tests uit.

Hoe breng je jouw cyberbeveiliging op orde?

  1. Breng je risico's in kaart.
    Welke ketenpartners heb je en hoe afhankelijk ben je van hun beveiliging? Welke afspraken hebben jullie over cybersecurity? Bespreek regelmatig wat beter kan.
  2. Bevorder veilig gedrag.
    Mensen spelen bijna altijd een rol in cyberincidenten. Train medewerkers voor meer bewustwording. Zorg voor een veilige cultuur waarin iedereen fouten meldt om van te leren.
  3. Bescherm systemen, apparaten en applicaties.
    Gebruik sterke en unieke wachtwoorden, installeer automatische software-updates tegen beveiligingslekken en gebruik een firewall om jouw bedrijfsnetwerk te beschermen.
  4. Beheer de toegang tot je informatie en systemen.
    Geef je medewerkers alleen toegang tot informatie, systemen en locaties die ze nodig hebben om te kunnen werken. Pas deze toegangsrechten aan als een medewerker weggaat.
  5. Stel een incident response plan op.
    Zorg dat je bent voorbereid op incidenten, zodat je na een cyberaanval snel weer door kan. Beschrijf wie wat doet na een hack, hoe je klanten en partners informeert en wie jou helpt om de schade te beperken en te herstellen.
Wil jij je geen zorgen maken over cyberrisico’s?
Daar helpen we je graag bij. We begrijpen namelijk dat het een ingewikkeld onderwerp is. Met GripOpCyber brengen we je belangrijkste systemen, data en processen onder in een beveiligde omgeving. Wordt je toch gehackt? Dan krijg je binnen 1 uur toegang tot je eigen beveiligde omgeving.
Bekijk GripOpCyber
Tijdelijk met gratis kick-off