Inbraak bij jouw bedrijf

Informatie en tips over het beperken van de risico's

Hoe gaat een inbreker te werk?

Als eigenaar van een winkel- of bedrijfspand loop je een aanzienlijk risico op inbraak. In en rondom ieder bedrijfspand is wel een interessante buit te vinden voor inbrekers. Denk aan bedrijfswagens, gereedschap, geld en apparatuur zoals computers en laptops. Inbrekers zijn in 2 groepen in te delen:

Gelegenheidsinbrekers

Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van alle inbraken. Ze bereiden zich nauwelijks voor. Het maakt ze niet zoveel uit wat ze buitmaken. Vaak plegen ze hun inbraak met eenvoudige hulpmiddelen. Via een openstaand raam sluipen ze binnen. Of ze gooien een ruit in of trappen een deur in.

Professionele inbrekers
Deze inbrekers zijn geïnteresseerd in een grote buit en gaan gericht te werk. Ze hebben veel ‘vakkennis’ of huren deze in. En ze beschikken over technische of zware hulpmiddelen. Soms saboteren ze ze alarm- en camerasystemen. Of ze gebruiken grof geweld en rammen bijvoorbeeld de gevel van een pand met een zwaar voertuig.

Welke risico's loop ik door inbraak?

Helaas krijgt bijna 40% van alle ondernemers ooit met een inbraak te maken. De gevolgen zijn vaak groot. Je moet gestolen spullen vervangen of nieuwe voorraden aanschaffen. Als dat lang duurt of als de producten niet meer leverbaar zijn, lijd je omzetverlies. En niet zelden is er sprake van schade aan het pand. Soms betekent inbraak ook verlies van belangrijke bedrijfsdocumenten, doordat computers gestolen zijn. Veel ondernemers ervaren juist dát verlies als erg vervelend. Ook komt het geregeld voor dat na een inbraak brand wordt gesticht, om sporen uit te wissen. Als de boel niet op tijd geblust wordt, leidt een simpele inbraak soms dus zelfs tot het totale verlies van een bedrijfspand. 

Verzekeren kan anders

Verzekeren is niet de enige oplossing voor jouw risico's. Wij helpen liever om schade te voorkomen. Want dan helpen wij jou pas echt. We geven je graag tips om het risico op inbraak te beperken. Ook ontwikkelden we preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zodat je in bedrijf blijft.

Hoe beperk ik de risico's?

Het risico op inbraak is nooit helemaal uit te sluiten, maar je kunt het inbrekers wel erg moeilijk maken. Zeker de gelegenheidsinbreker laat zich afschrikken door preventieve maatregelen en kiest liever een ander doel. Bij professionele inbrekers is dat helaas niet altijd het geval. Daarom is het bij een professionele inbraak vooral zaak om de schade te beperken. 

Graag geven we je hieronder een aantal praktische anti-inbraaktips. 

1. Maak het inbrekers allereerst moeilijk om jouw bedrijfspand binnen te komen
  • Zorg voor inbraakbeveiliging van je terrein en pand. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van hekwerken rondom het bedrijfspand. Maar zorg ook voor goed hang- en sluitwerk (met SKG-keurmerk) op deuren en ramen.
  • Houd in de gaten wie er bij je bedrijf binnenkomt. Voorkom dat inbrekers onopgemerkt rondlopen in het pand om vooronderzoek te doen. Laat bezoekers zich altijd melden bij de receptie. En zorg ervoor dat een medewerker de bezoeker ophaalt en begeleidt.
2. Maak het vervolgens moeilijk om bij spullen te komen en deze mee te nemen
  • Zorg ervoor dat een inbreker niet direct zijn buit kan verzamelen. Berg kostbare of moeilijk vervangbare spullen op in een inbraakwerende kast of kluis. Of sluit het magazijn af met een inbraakwerende deur. Deze maatregelen hebben het meeste effect in combinatie met een inbraakalarmsysteem. De inbreker weet dan dat de tijd dringt.
  • Installeer een mistgenerator. Zodra het alarm afgaat, spuit een mistgenerator de bedrijfsruimte binnen enkele seconden vol met een onschadelijke mist. De inbreker ziet niks meer, ook geen buit of vluchtroute.
3. Vergroot tot slot de kans op ontdekking ‘op heterdaad’
  • Installeer een inbraakalarmsysteem. Vaak werkt een inbraakalarm trouwens ook al preventief. Kies wel voor een inbraakalarmsysteem van een BORG- of VEB-beveiligingsbedrijf. Zij weten in welke beveiligingsklasse je jouw bedrijf moet beveiligen. En ze bieden kwaliteit en maatwerk.
  • Zorg voor een goed verlicht en overzichtelijk terrein. Inbrekers werken graag ongezien. Houd daarom ook bomen en struiken op je terrein laag. Een onbelemmerd zicht op het pand vanaf de openbare weg vergroot de kans op snelle ontdekking van een inbraak.
Lees het artikel van onze risicodeskundige.

Welke oplossingen zijn er?

Interpolis biedt verschillende oplossingen om het risico van inbraak in jouw bedrijfspand te beperken.

  • Diensten waarmee we bijvoorbeeld het inbraakrisico bij je pand in kaart brengen. Of waarmee je gericht advies krijgt over terreinbeveiliging of alarmsystemen. Maar denk ook aan een CyberPreventieDienst om digitale risico’s in kaart te brengen en te verminderen.
  • Hulpmiddelen om inbraak te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken.

Verzekeren

Helaas is het risico op inbraak nooit helemaal uit te sluiten. Met een Gebouwenverzekering verzeker je jouw bedrijfspand voor schade door inbraak. En met een Bedrijfsmiddelenverzekering verzekert je de inventaris, voorraad en apparatuur tegen inbraak. Met deze verzekeringen ben je ook meteen verzekerd voor schade door onder andere brand, storm en waterschade.