Bescherm je bedrijf tegen bliksem of inductie.

Agrarische bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van automatisering en mechanisering. Hierdoor neemt de kans op schade door blikseminslag of inductie toe. Welke maatregelen kun je nemen om de kans op storingen aan elektronica en stilstand van je bedrijf te beperken?

Wat is het gevaar van bliksem en inductie?

Bliksem kan direct inslaan, bijvoorbeeld in een gebouw of lantaarnpaal. De ontlading van de bliksem kan een magnetisch veld opwekken, waardoor inductie (overspanning van het elektriciteitsnet) kan ontstaan. Omdat bedrijven via veel geleidende netten (elektra, gas, telefoon, datakabels, prikkeldraad) zijn verbonden met de omgeving, kan ook een blikseminslag op afstand schade veroorzaken aan jouw apparatuur of bedrijf.
Een blikseminslag in de omgeving kan ook op jouw bedrijf zorgen voor uitval van apparatuur.

Bereid je goed voor.

Zorg in elk geval voor een goede overspanningsbeveiliging op alle inkomende stroom geleidende delen. Dit beschermt je elektrische installaties tegen hoge spanning. De overspanningsbeveiliging voert de extra spanning af en voorkomt zo schade.

Het begint al tijdens de bouwfase.
  • Zorg dat bij de bouw alle stroomgeleidende delen (betonmatten en spanten) aan elkaar verbonden worden (vereffend), en dat alles wordt geaard. Zo verklein je de gevolgen van overspanning en inductie. Als de stroomgeleidende delen niet goed vereffend en geaard zijn, kan lekspanning ontstaan. Vooral koeien zijn hier gevoelig voor; ze willen dan de melkstal niet meer in om gemolken te worden en er komt vaker uierontsteking voor.
  • Ook na de bouw is het vaak nog wel (beperkt) mogelijk om geleidende delen te verbinden. Vraag je installateur om advies.


Bereid je voor op uitval van je installatie.

  • Wordt jouw installatie automatisch aangestuurd? Zorg er dan voor dat je bij uitval van deze aansturing over kunt gaan op handmatige bediening.
  • Zorg dat je kritische onderdelen voor je installatie op voorraad hebt. Dan kun je snel repareren als iets kapot gaat.
  • Maak duidelijke reparatieafspraken met je installateur. Wat kun je zelf doen, welke hulp heb je van hem nodig, hoeveel tijd is nodig om een kapotte installatie weer draaiend te krijgen?

Sla je data veilig op.

  • Maak regelmatig, het liefst dagelijks, kopieën van computerprogramma's en belangrijke bestanden. Denk hierbij aan financiële gegevens, de bedrijfsspecifieke software en meetgegevens.
  • Bewaar kopieën op een ’drager’ die nergens aan vast zit. Zorg voor een veilige plek, het liefst op een andere locatie.

Tijdens een onweersbui: controleer je alarm en apparatuur.

  • Is je bedrijfsvoering afhankelijk van alarmering? Controleer de werking van de alarmkiezer, zodat je weet dat je de alarmen blijft ontvangen. Lees onze tips over regelapparatuur en alarmering in de veehouderij.
  • Ben je op afstand? Bel dan de alarmkiezer. Als je deze bereikt weet je dat de alarmkiezer functioneert.
  • Controleer de apparatuur die je processen aanstuurt en je meetinstallaties.
  • Installeer een onweersalarm-app die je waarschuwt voor naderend onweer, en die de intensiteit van de bliksem aangeeft.

Na het onweer: controleer of je apparatuur nog goed werkt.

  • Ook al zijn je installaties beveiligd, controleer je installaties én de beveiliging hiervan na een onweersbui. Apparaten met printplaten zoals alarminstallaties, telefoonkiezers en procescomputers zijn erg gevoelig voor inductie.

Ook interessant voor jou?

Warmtemeter

Kies een elektra-inspectie die bij je past

Een inspectie geeft inzicht in de onderhoudstoestand van je elektrische installatie. Met dit inzicht kun je onderhoud laten uitvoeren voordat problemen ontstaan.
Man met beschermende handschoenen en helm op doet een elektrakeuring

Verklein de kans op uitval van je regelapparatuur

Een storing in de toevoer van elektriciteit is een belangrijke oorzaak van uitval van regelapparatuur in de intensieve veehouderij.