Je schuur, stal of kas verhuren tegen een zeer aantrekkelijke prijs, op het moment dat je geld goed kunt gebruiken. Denk goed na over de gevolgen, want je kunt maar 1 keer nee zeggen.
De agrarische markt verandert momenteel flink. Grootschaligheid, automatisering en digitalisering nemen toe. Verduurzaming wordt steeds belangrijker. Regelgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en eisen van afnemers hebben invloed op de toekomst van bedrijven. Dit heeft grote financiële gevolgen en niet elke ondernemer wil of kan nog investeren om te voldoen aan de eisen. Als je niet kunt meedoen met deze ontwikkelingen omdat je inkomsten beperkt zijn, is het aantrekkelijk om een lucratief aanbod aan te nemen.
Cannabis in je kas of een drugslab in je schuur: je bedrijf gaat dicht.
Onze risicodeskundigen komen het in de praktijk tegen: cannabis in de kas, hennepteelt tussen de mais of asperges, een XTC lab in een loods, het lozen van drugsafval via mest. Als op jouw bedrijf criminele activiteiten plaatsvinden, ook al ben je hiervan niet op de hoogte, kom je zelf behoorlijk in de problemen. Je loopt een groter risico op brand, ontploffing, stankoverlast of giftige stoffen in de bodem. Je draait op voor de schade aan je pand, kosten voor afgetapte elektriciteit, bodemsanering en opruimen van het druglaboratorium. Schade door illegale activiteiten is niet verzekerd. Daarnaast loop je de kans dat je bedrijf door de burgemeester gesloten wordt. Je hebt ineens een strafblad, wat voor verzekeraars en banken een reden is om geen zaken met je te willen doen. Daarom: zeg nee!
Hoe verhuur je je kas, loods of schuur veilig?
Afgelegen locaties zoals boerderijen, kassen of bedrijfspanden op het platteland zijn voor criminelen aantrekkelijke locaties om te gebruiken voor illegale activiteiten. Zeker als die in een grensgebied liggen. Let daarom altijd op als je een aanbod krijgt dat te mooi is om waar te zijn. Wat kun je doen? Zorg in elk geval dat je er alles aan hebt gedaan om illegale activiteiten te voorkomen. Hiermee voorkom je dat je zelf vervolgd of aansprakelijk gesteld kunt worden. Als je een pand gaat verhuren, verandert het gebruik. Je verzekeraar moet hiervan op de hoogte zijn. Ruik je onraad tijdens het verhuren, neem dan zelf contact op met de politie.
Weet wie je huurder is en waarvoor hij je locatie wil gebruiken.
Regel de verhuur het liefst met een erkende makelaar. Deze kan de achtergrond van de huurder controleren.
Als je de verhuur zelf regelt, vraag dan om een duidelijk en geldige legitimatie en een Verklaring omtrent Gedrag. Of een uittreksel van de KvK als je huurder een bedrijf is. Maak zelf kopieën van deze documenten.
Spreek een marktconforme huur af en accepteer geen contante huurbetaling, alleen een betaling via de bankrekening van je huurder.
Meld je af bij je energiebedrijf en laat de huurder zelf een energiecontract afsluiten.
Stel een duidelijk huurcontract op.
Zet hier in elk geval in dat dit niet is toegestaan:
onderverhuur, bij onderverhuur eindigt het huurcontract;
wijzigingen aan gebouw of elektrische installatie;
illegale activiteiten.
Leg in het huurcontract ook vast:
het doel waarvoor de huurder het pand mag gebruiken;
dat je als verhuurder het pand regelmatig mag inspecteren;
dat schade aan het pand of aan derden voor rekening is van de huurder.
Maak zelf duidelijke foto’s voordat de huurperiode ingaat. En laat de huurovereenkomst tekenen voordat de huurder in het pand trekt.
Houd toezicht.
Aan de buitenkant zie je niet wat er binnen gebeurt. Hoe weet je dat er iets illegaals gebeurt in je kas, schuur of loods? Let op deze rode vlaggen:
afgeplakte ramen en deuren die altijd dicht zijn;
(dichte) rolluiken waar geen logische aanleiding voor is;
roosters/ontluchtingspijpen aan de gevel of het dak;
het pand maakt een verlaten indruk: er is zelden bedrijvigheid of slechts een korte tijd en/of op een vast tijdstip;
geur, stankoverlast;
wateroverlast of vochtproblemen, condens op de ramen;
kunstlicht en/of licht in een ruimte dat altijd blijft branden;
camera’s, beveiliging, extra sloten;
zoemend of ronkend geluid (van ventilatoren, afzuiginstallatie of generator).
in de winter: blijft er op 1 dakdeel geen sneeuw liggen en op een ander deel wel?
Zit je financieel krap? Er zijn andere oplossingen!
Criminaliteit is nooit de juiste route. Maak je financiële zorgen bespreekbaar en vraag hulp bij het oplossen. Bijvoorbeeld het sociale vangnet voor ondernemers, de Bijstand voor zelfstandigen BBZ. Informeer hiernaar bij je gemeente.
De agrarische standsorganisaties hebben sociaal adviseurs die je ook kunnen helpen bij problemen. Soms hebben zij ook vertrouwenspersonen voor een veilig buitengebied die gespecialiseerd zijn in ondermijning in de agrarische sector. Zij komen op voor jouw belangen en kunnen hulp bieden bij anonieme doorschakeling naar politie, Openbaar Ministerie of Meld Misdaad Anoniem. Zij kunnen ook helpen bij het opstellen van een huurcontract met extra bepalingen.
Ook interessant voor jou.
Denk je dat er een kwekerij of drugslaboratorium in je pand is?
Of signaleer je bovenstaande rode vlaggen bij je buren? Schakel direct de politie in via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Cyberweerbaarheid steeds belangrijker
Digitalisering is niet meer weg te denken uit de land- en tuinbouw. Het aantal bedrijven dat getroffen wordt door een vorm van cybercriminaliteit stijgt. Hoe zorg je dat je hierop voorbereid bent?