Melkveehouder Gert van Adrichem ontving zijn studieclub, de brandweer en een elektra inspecteur op zijn bedrijf. Waarom? Hij vindt brandveiligheid belangrijk en ziet nut in het uitwisselen van praktijkervaringen.
Als de elektra inspecteur er is, lopen hij en Gert naar de hoofdverdeler. Gauw wat dingen bekijken voor de groep compleet is. Bij de 1e meting signaleert de inspecteur meteen een warme zekeringshouder. Gert reageert: 'De installatie is van 2005, er waren al eerder problemen in de hoofdverdeler. De installateur heeft die toen opgelost, de zekering is vervangen. En nu is dat ding weer warm, hoe kan dat? Ik wil graag dat het hier veilig is.'
De inspecteur legt rustig uit: 'Een klein puntje vervuiling door inbranden betekent dat er rondom de zekering geen volledig contact gemaakt wordt. Dan ontstaat er warmte. Je kunt de schroefkoppen schoonhouden en af en toe aandraaien, om te voorkomen dat ze inbranden.'
De rondgang is gericht op wat beter kan. Iemand wil weten: 'Hoe staat dit bedrijf er nu echt voor, wat is hier goed geregeld?' Daar heeft de elektra inspecteur met Gert al over gesproken: 'Op dit bedrijf zie ik normale bedrijfsrisico's. En wat hier echt goed geregeld is:
Gert runt een melkveehouderij in Fijnaart. Hij teelt gras en mais en doet het landwerk zelf. Gert neemt deel aan de sectorraad veehouderij van Interpolis. Daar is gesproken over het nut van een elektra inspectie, en over wat de inspectie in de intensieve veehouderij heeft opgeleverd. Sinds Interpolis de elektra inspectie verplicht stelt op agrarische bedrijven, nam het aantal branden door elektra af. Voor Gert is dat de reden om zelf te willen ervaren wat zo'n elektra inspectie inhoudt, en om zijn studieclub daarbij te betrekken.
Meer weten over de voordelen?