Onze tips voor de aanleg van extra elektrische aansluitingen
Rol kabelhaspels altijd helemaal af en koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Je voorkomt hiermee dat zich plaatselijk veel warmte ontwikkelt.
Gebruik stekkerdozen alleen als je tijdelijk extra aansluitpunten nodig hebt. In alle gevallen geldt: vaste stopcontacten die deskundig zijn aangelegd, zijn altijd beter.
Tijdelijk extra aansluitpunten nodig?
Let dan op de volgende punten:
De beste oplossing? Kies voor een zwerfkast. Dit is een mobiele stoppenkast met stopcontacten. Hierbij heeft elke contact zijn eigen zekering en aardlekschakelaar. Handig en veilig.
Stekkerdozen voor huishoudelijk gebruik zijn niet berekend op langdurige belasting
De kwaliteit hiervan is ongeschikt voor bedrijfsmatig gebruik. De kabels zijn vaak te dun of te lang, waardoor het snoer erg warm kan worden en brand kan ontstaan. Als de kabels op de grond liggen wordt er overheen gelopen of gereden. De binnendraden beschadigen dan snel. Vocht en vuil kunnen bij de bedrading komen. Dit kan tot kortsluiting leiden.
Hang stekkerdozen op en leid de kabels via kabelgoten. Je voorkomt hiermee dat de kabels kapot worden gelopen of gereden.
Houd stekkerdozen altijd uit de buurt van brandbare materialen zoals isolatie, inpakmateriaal, hooi- of stro, resten houtkrullen. Je voorkomt hiermee dat vonken of oververhitting brand veroorzaken.
Let op delengte van de kabel: hoe korter hoe beter. In lange kabels kan zich plaatselijk veel warmte ontwikkelen. Daarnaast werkt de beveiliging niet als de doorgang van stroom belemmerd wordt (hoge leidingweerstand).
Let op de omvang van de kabel.De dikte hiervan moet passen bij het vermogen.
Zorg dat de juiste zekering voor de verdeelstekker is geplaatst.
Controleer de omhulling van kabels op beschadiging. Vervang beschadigde kabels of de totale stekkerdoos. Gooi kapotte materialen meteen weg.
Laat kabels nooit onder deuren of tapijten liggen. De kabel slijt dan snel.
Spijker verlengsnoeren nooit vast.
Gebruik kabels nooit om spullen aan op te hangen.