Maak regelmatig tijd voor een kritisch rondje door je werkplaats.
Een veilige werkplaats is opgeruimd, efficiënt ingericht, en de machines zijn goed onderhouden. Als je daarnaast nog aandacht besteedt aan het veilig werken met machines en gereedschap, kun je ongevallen of brand voorkomen. Lassen en slijpen of smeulende poetsdoeken veroorzaken regelmatig brand. Met de juiste preventiemaatregelen kun je de kans op brand verkleinen. En voor je eigen veiligheid helpt beschermende kleding. Hoe doe je dit?
Wat controleer je in je werkplaats?
In het kort: kun je er veilig werken, is alles nog heel, is alle gereedschap gekeurd, wordt er gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften en zijn deze bij alle werknemers bekend?
Controleer je materialen en machines regelmatig. Zijn ze nog heel? Heeft je machine een onderhoudskeuring nodig?
Werkt de ventilatie en afzuiging van giftige gassen en dampen nog goed?
Is de verlichting op je werkplek nog in orde, zodat je goed kunt zien wat je doet?
Hangen je schuimblussers (9 kilo) op een vorstvrije, goed zichtbare plek? Heb je geen vorstvrije plek? Kies dan voor poederblussers.
Zijn je blusmaterialen gekeurd? Doe dit jaarlijks.
Heeft de ontvettingsbak een afsluitbare kap, zodat de dampen niet vrijkomen?
Ontvettingsmiddelen zijn erg brandbaar. Heb je waarschuwingsborden hangen waarop je roken en vuur binnen 10 meter van de ontvettingsplaats verbiedt?
Is de smeerput dicht als die niet gebruikt wordt?
Heb je metalen afvalbakken met een metalen deksel voor gebruikte poetsdoeken, werkkleding en poetspapier? Opgedroogde olie op textiel kan broeien, smeulen en ontvlammen. Papier brandt ook eenvoudig.
Weten eventuele rokers op je bedrijf dat het verboden is om binnen te roken? Sta dat alleen buiten toe. En zet een stalen, afgesloten asbak neer op de rookplek.
Tips voor je eigen veiligheid:
Draag veiligheidsschoenen, beschermende kleding, een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Passend bij het werk dat je doet.
Draag tijdens het lassen een laskap, lasschort of brandvertragende overall.
Las en slijp nooit in de buurt van brandgevaarlijke stoffen.
Houd een schuimbrandblusser in de buurt als je gaat lassen, slijpen of verwarmen.
Houd de vloer vrij. Zo voorkom je dat je uitglijdt, struikelt of valt.
Til zware voorwerpen met 2 personen, of gebruik technische hulpmiddelen om het werk te verlichten. Bijvoorbeeld een wielheffer bij het wisselen van banden.
Werk je op hoogte? Gebruik dan een rolplatform, aluminium steiger of elektrische hoogwerker. Hiermee verklein je de kans op vallen.
Als je (brand)gevaarlijke werkzaamheden uitvoert, zorg dan bij voorkeur dat er iemand in de buurt is. Die kan helpen of hulp inschakelen als er wat gebeurt.
Hoe sla je gevaarlijke stoffen op?
Sla brandgevaarlijke stoffen op in daarvoor bestemde vaten, in een aparte ruimte.
Sla gas- en zuurstofflessen apart van elkaar op. Het liefst buiten, in een speciaal daarvoor geschikte afsluitbare ruimte.
Zet volle en lege flessen apart van elkaar. Dit voorkomt verwarring en vergroot de veiligheid.
Zet de flessen vast, om omvallen te voorkomen.
Zorg voor goed afsluitbare ventielen op gas- en zuurstofflessen. Dit voorkomt dat er ongewenst gassen vrijkomen uit de gas- en zuurstofflessen.
Maak afspraken met je personeel.
Geef ze duidelijke instructies, controleer of ze de instructies goed begrijpen, en herhaal dit regelmatig. Je kunt dit ondersteunen met instructiekaarten of stickers. De arbeidscatalogus van Stigas biedt praktische handvatten voor een veilige bedrijfsvoering.
Lees verder over veilig werken
Veilig omgaan met accu's en batterijen
Boormachines, slijptollen, bosmaaiers, vervoersmiddelen, teelttafels, ze worden steeds meer elektrisch. Een ontwikkeling die ervoor zorgt dat het risico op brand flink toeneemt.
Voorkom diefstal
Wij geven je tips om de kans op diefstal te verkleinen en laten je weten hoe je machines snel en efficiënt teruggevonden kunnen worden.