20 jaar vooruit willen vraagt om aanpassingen.

Sjors en Jelle Koeman over de toekomst van hun tulpenbedrijf.
Sjors en Jelle Koeman gaan niet over 1 nacht ijs met hun plannen om hun bedrijf te moderniseren. 'Het is een grote investering, bepalend voor onze toekomst. Met effect op onze concurrentiekracht en ons werkplezier' zegt Jelle. 'Wil je duurzaam en brandveilig bouwen, dan vraagt dat denkkracht en ervaring', vult Sjors aan. Ze betrekken risicodeskundige Leo Plak bij hun plannen.

De broers Koeman van Karma Wervershoof zijn een druk en dynamisch ondernemerskoppel.

'We doen alles samen en hebben goed overleg met elkaar', vertelt Sjors. De samenwerking tussen de mannen is goed geregeld. Ze hebben plezier in hun werk en laten dat zien. Jelle doet de bloembollenkwekerij in de zomer en de bollen en gewassen op het land. Sjors is op het bedrijf bij de ontvangst, de verwerking en preparatie van de bollen en verantwoordelijk voor de planning.

Het teeltbedrijf bestaat uit 2 locaties, slechts 1 kilometer van elkaar verwijderd. In de wintermaanden werken ze allebei op hun eigen broeierijlocatie. 'Ook daar werken we samen' vertelt Jelle: 'is het werk bij mij eerder klaar, dan helpen we bij Sjors en andersom'. Bij het runnen van het bedrijf, en ook bij de verbouwing, kijken de broers goed om zich heen en houden ze elkaar scherp. Ze nemen deel aan diverse kwekersplatforms en -netwerken waar ze kennis en inzichten uitwisselen.
De gerobotiseerde opplantlijn voor de broeitulpen op potgrond.

Gaan we vooruit of haken we af?

Het bedrijf dat de familie in 2008 koopt en waar de broers starten in 2015, is op dat moment modern en bij de tijd. Door de jaren heen doen zij meerdere bedrijfsmatige en energiezuinige aanpassingen in de bewaring en koeling van hun bloembollen. Na 12 jaar raken machines en techniek verouderd. Sjors: 'Er zijn storingen en sommige leveranciers bestaan niet meer. Het gevolg? Kennis ontbreekt en (teelt)processen liggen stil. Dat kost geld. Het was een kantelpunt waarbij we dachten: gaan we vooruit of haken we af?'

Het maken van grote investeringen om het bedrijf weer te moderniseren, is een drempel om overheen te stappen zo vertellen ze. Om hen heen zien ze de ontwikkeling van bedrijven. Gaan ze mee of niet? Sjors: 'We wilden wel weer 20 jaar vooruit, dus dat werd rekenen. Want als we deze stappen nu niet zetten, dan worden de stappen voor de mogelijke opvolgers straks echt te groot'. Ze dachten na over automatisering en het behoud, of liever nog verbetering, van de kwaliteit van hun product. Maar ook over duurzaamheid. Sjors: 'Na veel denkwerk kozen we 3 jaar geleden voor een flinke verbouwing van de gebouwen en vernieuwing van installaties zoals het robotiseren van de opplantlijn voor de broeitulpen op potgrond'. Met deze keuze is er minder externe arbeid nodig en kunnen ze een nog beter eindproduct leveren.
We kwamen op een kantelpunt. Gaan we vooruit of haken we af?
Sjors Koeman, tulpenkweker

‘Net even anders, veilig én op de toekomst gericht.’

Ruim 3 jaar geleden zijn de 1e tekeningen gemaakt en worden de plannen concreter. Dat is het moment dat Interpolis risicodeskundige Leo Plak aanhaakt. Leo 'Zonder het te willen overnemen, ga ik dan toch even op de stoel van de ondernemer zitten'. De verbouwing raakt het hart van het bedrijf en Leo kijkt mee naar de sterkte van de gebouwen, de logistiek van aan- en afvoer van bollen, opslag van fust, karren, de plek van sorteerbanden én de brandveiligheid. Voldoen de sterkteberekeningen van de nieuwbouw? Kan er voldoende gecompartimenteerd worden en staan de wanden op logische plaatsen? Vaak wordt er door een architect een lijn om bestaande bouw gezet terwijl dat niet altijd logisch is of gunstig voor de productie. Leo: 'Daar sparren we dan over. Het idee om een compleet nieuwe elektrische installatie aan te leggen, die mee kan groeien met de activiteiten van het bedrijf, vind ik een verstandige keuze!'
Ik ga dan toch even op de stoel van de ondernemer zitten.
Leo Plak, risicodeskundige

Je wilt storingen en het ontstaan van brand voorkomen.

'Er staan op dit soort bedrijven veel kostbaar plantmateriaal, machines en installaties. Als er toch een brand ontstaat, dan is het belangrijk om de gevolgen daarvan te beperken'. 'Jelle: Wij wisten, het pand wordt groot, dan moet er vast een brandmuur komen.' Leo knikt: 'Hiermee voorkom je dat een brand kan overslaan naar een ander deel van het bedrijf'. De ondernemers en Leo puzzelen over de plek en uitvoering van de brandmuur. Er zijn veel verplaatsingen op het bedrijf tijdens het teelt- en verwerkingsproces. 'En je wilt niet achteraf nog 3 deuren moeten maken', vult Jelle aan.

Leo: 'Het goed plaatsen van een brandmuur is kostbaar en definitief, omdat je de brandwerende werking niet te niet wilt doen door het plaatsen van nieuwe doorgangen. Ik vroeg hen dus ook naar hun toekomstplannen. Wil je op een later moment ook nog uitbreiden?' Hoewel dat op dat moment nog onzeker was, maakten de ondernemers en Leo met elkaar de keuze om het dan tóch nét even anders te doen. Zodat in de toekomst (brandveilige) uitbreiding mogelijk is zonder extra kosten. Sjors: 'We kozen nu voor een brandwand dwars door de bestaande schuur. Dat geeft ons op termijn de mogelijkheid om extra cellen te bouwen die met het oog op brand gelijk goed afgescheiden zijn van de andere cellen'.
3 jaar geleden werd Leo Plak betrokken bij de plannen.

Dat wat kwetsbaar is moet je regelen.

Jelle en Sjors zijn blij met deze oplossing. Ze zijn zich bewust van mogelijke risico's. Zo slaan ze een deel van het plantgoed op een andere locatie op om het risico te spreiden. Ook keken ze naar de elektrische installatie. Deze was kwetsbaar. Wat er stond was weliswaar goedgekeurd maar wel aan vervanging toe. Sjors: 'We lieten het demonteren en hebben het compleet opnieuw aangelegd'. De heren hebben nog meer plannen. In de nieuwbouw wordt straks alle verlichting vervangen door energiezuinige ledverlichting. Sjors kijkt er naar uit: 'We kozen voor de nieuwste mogelijkheden met meer sturingsopties rondom het licht'.

Een stabiele werkomgeving brengt rust én werkplezier.

De installatie van de zonnepanelen vindt bewust plaats ná de verbouwing. Dat geeft rust. Het bedrijf gaat door tijdens de verbouwing en dat is al spannend genoeg. Leo: 'Het tekent deze mannen dat ze naar de toekomst kijken, voor stabiliteit en zekerheid gaan én de arbeidsomstandigheden en werkplezier voor hun personeel willen verbeteren. Zo laten ze een loonwerker het veld bewerken en de gewasbescherming doen'. Jelle: 'Zij hebben de modernste machines. Waarom zouden wij die zelf aanschaffen?' Ze laten zich goed adviseren over middelen, teelt en gewasbescherming. Hun loonwerker en teeltadviseur helpen hierbij. Ook dat geeft rust, zodat er aandacht is voor de lopende zaken, de verbouwing en de medewerkers. Die laatsten kijken vol bewondering naar de vele vernieuwingen die de verbouwing met zich meebrengt. Én hebben zin om er mee te werken. Een nieuw containersysteem in de kas, een opplantlijn met een robot die kratten met opgeplante bloembollen in de kas zet en er ook weer vandaan haalt, een bosmachine. Jelle: 'Dat scheelt straks veel handwerk'.

Over Sjors en Jelle Koeman:

De broers Sjors en Jelle Koeman van Karma Wervershoof telen en broeien tulpen in Wervershoof. In 2015 namen de broers het bedrijf van hun ouders over. Het bedrijf bestond toen al uit 2 locaties. Een bewuste keuze, voor het geval beide broers onafhankelijk van elkaar verder wilden gaan. Een tweede locatie maakt het ook mogelijk om risico's te spreiden, door bijvoorbeeld plantgoed op beide locaties te bewaren. Het bedrijf wordt op dit moment verbouwd en gemoderniseerd. Na de verbouwing hebben Sjors en Jelle een stevig en (brand)veilig gebouw, met energiezuinige installaties, waarin zij hun producten onder optimale omstandigheden kunnen telen en broeien. Het bedrijf is klaar voor de toekomst!

Heb je bouwplannen? Samen slimmer en veiliger. Interpolis denkt graag mee.

Als ondernemer innoveer en ontwikkel je je bedrijf verder. Je creëert kansen om je bedrijf duurzamer te maken. De keuzes die je maakt in de bouwfase hebben grote invloed op de kwaliteit van je gebouw. Interpolis wil ondernemers graag helpen om aanpassingen veilig te doen, risico's beheersbaar te houden, en bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Dat doen we door in gesprek te zijn met alle partijen en onze kennis te delen. Vertel je verzekeringsadviseur waar je mee bezig bent en vraag om informatie. We helpen je graag om tot goede en veilige oplossingen te komen die passen bij jouw bedrijf.