Zo verbeter je jouw bouwplan voor een bedrijfslocatie.

Een uitbreiding van je onderneming of een verandering van koers met je bedrijf betekent soms ook dat je gaat investeren in bedrijfsruimte. Kies je voor een nieuwe ruimte of ga je de bestaande ruimte verbouwen of uitbreiden? Daar komt best wat bij kijken. Ondernemer Jan van den Hout ervaarde het belang van een goed advies bij de bouwplannen.

Als je goed voorbereid te werk gaat, scheelt het een hoop tijd en stress. En dat geldt zeker voor de nieuwbouw of verbouw van bedrijfspanden. Toch een prettig idee, want je hebt het als ondernemer al druk genoeg met het runnen van je bedrijf. Daarom zijn er specialisten die met je meekijken en je in de ontwerpfase adviseren. Een geruststellende gedachte waarvan je later alleen maar profijt zult hebben. Dat is de ervaring van Jan van den Hout, eigenaar van Van den Hout metaal- en machinebouw B.V. uit Reusel. In 2021 besloot Van den Hout tot de bouw van een bedrijfspand: 'Toen ik over mijn bouwplannen vertelde aan mijn adviseur van de Rabobank, wees hij me op het bouwadvies van Interpolis. Door een risicodeskundige al aan de tekentafel mee te laten kijken naar de bouwplannen kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.' Lees meer over het Interpolis Bouwadvies.

Door een risicodeskundige al aan de tekentafel mee te laten kijken naar de bouwplannen kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Helder overzicht op veiligheid en preventie.

Omdat Van den Houts z'n bedrijf rap groeide en hij niet over verschillende locaties verspreid wilde zitten, was het een praktische beslissing om een nieuw pand te laten bouwen. Met alle bedrijfsactiviteiten onder 1 dak. Maar doordat er binnen zijn bedrijf veel gereedschap en dure machines staan en veel gelast en geslepen wordt, moest er met een aantal zaken rekening worden gehouden. Veiligheid- en preventiemaatregelen hadden voor Van den Hout een hoge prioriteit: 'Om een bouwvergunning te krijgen van de gemeente, moeten de bouwplannen voldoen aan het bouwbesluit. Maar de eisen die daarin worden gesteld aan veiligheid gaan niet zo ver. Die zijn vooral gericht op het veiligstellen van mensen en het voorkomen van schade aan omliggende panden. Door al tijdens de bouw preventiemaatregelen te nemen, daalt het brand- en inbraakrisico. Ik kreeg van de risicodeskundige een helder overzicht van de maatregelen die noodzakelijk waren om de kans op schade te verminderen.'

Adviezen op maat bij nieuwbouw en verbouw bedrijfsruimtes.

De specifieke werkzaamheden binnen Van den Houts bedrijf vragen om advies op maat, waaronder de juiste preventiemiddelen. Vanwege het vele lassen en slijpen werd een groot deel van het advies bijvoorbeeld gericht op het voorkomen van brand. Zo werd er precies aangegeven waar de handblusapparaten moesten komen te hangen. En aan welke eisen deze moeten voldoen. Een ander onderdeel van het bouwadvies was inbraakpreventie. Van den Hout: 'Als onze kostbare machines en gereedschap bij een inbraak worden gestolen, liggen onze werkzaamheden stil. Erg belangrijk dus om dat te voorkomen. Daarom werd mij geadviseerd om een inbraakmeldinstallatie aan te laten leggen volgens de VRKI. Met zo’n installatie wordt een inbraak snel gedetecteerd en daardoor is de kans kleiner dat er spullen worden meegenomen.'
Jan van den Hout, eigenaar van Van den Hout metaal- en machinebouw B.V. bouwadvies Interpolis
Als onze kostbare machines en gereedschap bij een inbraak worden gestolen, liggen onze werkzaamheden stil.

Ook aandacht voor duurzaamheid bij bouwadvies.

Naast veiligheid en preventie is er ook aandacht voor duurzaamheid en hoe je daar als ondernemer in een nieuw bedrijfspand het beste mee om kunt gaan. Van den Hout vond dat ook een belangrijk aspect bij het realiseren van zijn nieuwe bedrijfspand. 'Ik ben van plan om zonnepanelen op het dak van mijn bedrijf te laten leggen in de toekomst. Door nu al de juiste dakisolatie te kiezen, weet ik zeker dat ik straks aan de brandveiligheidseisen voldoe. En hoef ik dan niet nogmaals flink te investeren in preventie om mijn dak met zonnepanelen te verzekeren', aldus van den Hout. 

Voordelen van bouwadvies voor ondernemers:

Het Interpolis Bouwadvies is geheel gratis en helpt je om tijdens je bouwplannen veilige keuzes te maken. Met het bouwadvies: 

  • Verklein je de kans op schade met goede preventieve maatregelen
  • Voorkom je kostbare aanpassingen achteraf
  • Ontvang je een scherpe premie voor gebouw, inhoud en bedrijfsstagnatie

Zelf had Jan van den Hout ook wel nagedacht over hoe hij bepaalde risico's kon verkleinen: 'Maar ik weet niet of ik dan wel echt alle risico's had overzien. En of ik de juiste maatregelen had genomen. Het is een fijn gevoel dat er iemand met je meedenkt over de veiligheid binnen je bedrijf.'

Lees ook het verhaal van veehouder Evert Hendrikx. Hij besloot tot sloop en bouw van een nieuwe bedrijfsruimte en kwam steeds tot nieuwe inzichten.  

Hoe verzeker je je gebouw tegen grote risico's?

Als eigenaar van een bedrijfspand loop je bepaalde risico's. Een inbraak, brand of storm kan grote gevolgen hebben voor je kantoor, winkelpand, werkplaats of magazijn. Met de Gebouwenverzekering van Interpolis zorg je ervoor dat je verzekerd bent voor schade en dat je weer snel aan de slag met ondernemen.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?

Als verzekeraar willen we ervoor zorgen dat je alle aspecten van veiligheid en preventie al op de tekentafel kunt ‘meenemen’. Daarom kunnen klanten van Interpolis zonder kosten bij nieuwbouw verbouw of uitbreiding van hun bedrijfsgebouwen advies inwinnen. Neem voor het Interpolis bouwadvies contact op met je risicospecialist verzekeren bij Rabobank. Op onze website lees je meer over een veilige en duurzame werkomgeving.