Wat zijn de risico’s als je een bedrijfspand gaat kopen of huren?

Heb je jouw ideale bedrijfspand gevonden? Gefeliciteerd! Met een eigen bedrijfspand bepaal je als ondernemer zelf welke eventuele aanpassingen je aan het pand laat doen. En ook hoe je omgaat met de duurzaamheid en veiligheid van je pand. Maar wat zijn nu eigenlijk de risico’s als je een bedrijfspand gaat huren of kopen? Die zetten we in dit artikel op een rij.

Heb je een eigen onderneming, dan kun je besluiten een winkelruimte, kantoorruimte of bedrijfsruimte te kopen of te huren. Het kopen óf huren van een pand brengt de nodige risico's met zich mee. Ook al ben je het niet verplicht, het is aan te raden om je goed te verzekeren tegen deze risico’s.

Kopen of huren?

Hoe bepaal je of je een pand huurt of koopt? Interpolis risico-expert Marco Geboers: "Ben je startende ondernemer, dan is huren een goede korte termijn optie. Groeit je bedrijf? Dan kun je later nog beslissen of je over wil gaan tot het kopen van een bedrijfspand of het nieuw laten bouwen van een bedrijfspand.”

Het huren van een bedrijfspand brengt een aantal voordelen met zich mee. Bij sommige panden zijn de verzekeringen al onderdeel van de huurprijs of servicekosten. Belangrijk hierin is wel om je huurcontract goed door te nemen, want je krijgt als huurder van een pand nog steeds te maken met risico’s en verplichtingen.

Laat je huur- of koopcontract checken door een jurist. Een jurist bekijkt het contract voordat je het ondertekent, en beantwoordt de vragen die je erover hebt.

Let op preventie bij het kopen of huren van een bedrijfspand

Marco Geboers is risico-expert bij Interpolis en hij vertelt dat het nemen van preventieve maatregelen erg belangrijk is na de aankoop of huur van een pand. “Je kunt risico's zoveel mogelijk voorkomen of er in ieder geval goed op voorbereid zijn”, zegt Geboers. “Veel voorkomende risico’s bij bedrijven zijn brand of inbraak en diefstal. Lees je als ondernemer alvast hierover in zodat je daar rekening mee kunt houden bij de aankoop of huur van een bedrijfspand. Je koopt of huurt immers niet alleen het pand, maar ook het hang- en sluitwerk, de videobeveiliging, de rookmelders  en de elektrische installatie. Zorg dat je weet wat de staat hiervan is.”

Hier vind je tips hoe je de kans op inbraak in je bedrijfspand verkleint

Marco Geboers benadrukt daarnaast het belang van de Elektrakeuring: "Elektra in een pand is een belangrijk risico voor brand of een elektrische schok. Het is daarom waardevol een elektrakeuring te doen en deze bij voorkeur regelmatig te herhalen. Beschouw het als een APK-keuring van je elektra-installatie".

Hier lees je tips om brand bij brandgevaarlijke werkzaamheden te voorkomen.

Huren in een bedrijfsverzamel­gebouw of op een bedrijventerrein

Is jouw onderneming onderdeel van een bedrijfsverzamelgebouw? Dan krijg je te maken met zowel de lusten als de lasten van de medegebruikers van het gebouw. Geboers: "Dit kán gevolgen hebben voor de vindbaarheid van je bedrijf en daarmee je concurrentiepositie; het kan op twee manieren uitpakken, in je voor- of nadeel. Neem dat mee in je overwegingen over de af te sluiten verzekeringen."

Staat jouw pand op een bedrijventerrein? Daar is minder sociale controle dan wanneer een pand zich in het centrum van een dorp of stad bevindt. "Laat je goed informeren over de beveiliging van het terrein en maak zo nodig gezamenlijke afspraken met andere ondernemers op het terrein. Iedereen heeft baat bij een veilige werkomgeving", besluit Geboers.

Lees meer over risico's op bedrijventerreinen.

Welke risico’s zijn er bij het kopen of huren van een bedrijfspand?

Als eigenaar van een pand kun je te maken krijgen met schades. Denk aan schade als gevolg van storm, overstroming, brand, of als gevolg van inbraak en diefstal. Of schade aan de inventaris en voorraad. Dit kan grote gevolgen hebben voor je kantoor, winkelpand, werkplaats of magazijn.

Als eigenaar van een bedrijfspand kun je een aantal verzekeringen overwegen, zodat je zo snel mogelijk weer door kunt na schade:

1. Verzeker het pand zelf met een gebouwen­verzekering

Met een gebouwenverzekering zorg je ervoor dat je verzekerd bent voor schade en snel weer aan de slag kunt met je bedrijf in geval van inbraak, brand of storm. Ook fundering, schuttingen of hekken, bijgebouwen, lichtmasten, slagbomen, koeling van de airconditioning en zonnepanelen zijn meeverzekerd.

2. Verzeker de eigendommen in je bedrijfspand met een inventaris­verzekering

Onder je inventaris verstaan we alle spullen die je nodig hebt om je beroep uit te oefenen of je bedrijf te runnen. Denk aan apparatuur, machines, bureaus en bureaustoelen, desktopcomputers en andere bedrijfsmiddelen die niet voor verkoop bedoeld zijn. Met een inventarisverzekering verzeker je die spullen tegen schade door bijvoorbeeld diefstal, inbraak, brand, hagel, storm en water.

3. Verzeker aanpassingen aan je bedrijfspand met een huurders­belang­verzekering

Een van de grootste risico's bij het huren van een bedrijfspand is het risico van schade door aanpassingen. Verbouwingen en aanpassingen zijn namelijk niet standaard verzekerd via de verhuurder. Met een huurdersbelangverzekering verzeker je schade aan aanpassingen die huurders hebben gedaan in het gebouw dat je huurt. Evenals de aanpassingen die door huurders zijn gedaan voorafgaand aan jouw huurtermijn. Denk bijvoorbeeld aan een vloer die de vorige huurder heeft laten leggen, of een keuken of toiletgroep die geplaatst zijn.

4. Verzeker de voorraad in een bedrijfspand met een voorraad­verzekering

Heb je een onderneming waarbij je te maken hebt met een voorraad? Dan kan een voorraadverzekering heel verstandig zijn. Dat geldt niet alleen voor de eindproducten, maar ook voor grondstoffen, halffabricaten en inpakmateriaal. Alle voorraad is verzekerd voor de vervangingswaarde. Zo kun je zo snel mogelijk weer aan de slag na inbraak, brand of overstroming.

5. Verzeker extra kosten na calamiteiten met een extra kosten­verzekering

Is er schade na storm, overstroming, brand of inbraak, dan kunnen daar ook extra kosten bij komen kijken. Denk hierbij aan kosten van verhuizing na een brand, of als je tijdelijk machines moet huren. Extra kosten die je maakt om je bedrijfsvoering weer op de rit te krijgen zijn met de extra kostenverzekering.

6. Verzeker schade door het mislopen van inkomsten met een bedrijfs­schade­verzekering

Wil je als ondernemer extra zekerheid? Met een bedrijfsschadeverzekering ben je verzekerd voor inkomsten die je misloopt door schade, bijvoorbeeld door schade aan een gebouw, het huurdersbelang, de inventaris of de voorraad. En ook de extra kosten om verdere inkomstenderving te voorkomen vallen onder deze verzekering.

Bedrijfspand verzekeren: de 5 belangrijkste zakelijke verzekeringen uitgelegd!