Zo werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Uit onze cijfers blijkt dat 1 op de 4 ondernemers arbeidsongeschikt wordt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt financiële zekerheid in de tijd dat je niet kunt werken. Maar hoe werkt dat? We leggen het je uit.

Een AOV biedt financiële zekerheid en rust

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van een inkomen, in een periode dat je niet of gedeeltelijk kunt werken. Zo kun jij je volledig focussen op jouw herstel, zonder zorgen over je inkomsten en uitgaven.

Je bepaalt zelf voor welke periode en welk bedrag je uitbetaald krijgt

Er zijn meerdere opties in het kiezen van het moment, de looptijd en het bedrag dat uitgekeerd wordt bij arbeidsongeschiktheid. Zo kun je kiezen voor de optie die het beste bij jouw situatie past. Een voorbeeld is het bepalen van een eigenrisicoperiode. Dit is de periode die je zonder uitkering kunt overbruggen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een buffer hebt opgebouwd. Of dat je een partner hebt die ook een inkomen heeft waarvan je (voor een gedeelte) rond kan komen. De hoogte van de benodigde uitkering hoeft in dat geval niet een volledig maandinkomen te zijn. Hoe langer je eigenrisicoperiode is, hoe lager je premie.

Voordat je een AOV afsluit, vul je een gezondheidsverklaring in

Deze gezondheidsverklaring is nodig om een inschatting te kunnen maken van de kans op arbeidsongeschiktheid in de toekomst. De verklaring wordt direct goedgekeurd of beoordeeld door onze medische dienst. De medische dienst geeft de verzekeraar een advies onder welke voorwaarden zij de verzekering kan aangaan.

Wanneer het nodig is, meld je je arbeidsongeschikt bij de verzekeraar

Als je ziek wordt waardoor je niet meer kunt werken, dan kun je gebruikmaken van de uitkering. Daarvoor meld je je arbeidsongeschikt bij de verzekeraar. De specialisten van de verzekeraar stellen vervolgens vast in hoeverre je in staat bent om jouw beroep uit te kunnen voeren. Op basis van deze beoordeling en de keuzes die je zelf hebt gemaakt tijdens de aanvraag, volgt dan de uitkering.

Wat er wel en niet is verzekerd, verschilt per verzekeraar

Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis ben je verzekerd bij arbeidsongeschiktheid door lichamelijke en mentale klachten. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsongeluk, sportongeluk of burn-out klachten. Je krijgt dan een persoonlijke behandelaar. Hij of zij is jouw contactpersoon tijdens de hele periode dat je niet kan werken. Daarnaast helpen wij je graag weer aan het werk. Hierbij kijken we naar jouw specifieke situatie. Wij bieden je bijvoorbeeld coaching en trainingen aan.

Naast verzekeren vinden we het ook belangrijk om de kans op uitval te verkleinen. Daarom biedt Interpolis verschillende preventiediensten aan. Dit doen we samen met onafhankelijke specialisten.