Klimaatuitdagingen: zo wapen je jouw woning ertegen

Klimaatuitdaging; een term die je liever niet hoort of gebruikt. Maar daarvoor is het eigenlijk al te laat. Want door de opwarming van de aarde hebben we tegenwoordig steeds vaker met zaken als extreme hitte en buitengewoon heftige regenbuien te maken. De gevolgen? Die zijn voor iedereen. Klimaatschades kunnen ons immers allemáál overkomen. Wij doken in de problemen die de opwarming van de aarde met zich meebrengt. En vertellen je alles over de manier waarop je jouw huis ertegen wapent.

Hebben we het over klimaatuitdagingen, dan spreken we meestal over 5 verschillende 'weertypen': storm, hitte, regen, hagel en sneeuw. We vertellen per weersverschijnsel over het ontstaan, hoe het tot uiting komt en vooral: hoe schades in en rond je huis als gevolg ervan te voorkomen. De klimaatverandering verminderen we er helaas niet mee. Maar we helpen je wel het effect ervan op je woning zo klein mogelijk te houden.

Stormschades beperken met voorbereidend werk

Storm op komst? We zijn in Nederland wel wat gewend. Toch komt er zo nu en dan een voorbij die heftiger is dan 'normaal'. We spreken dan van storm. Wil je kapotte en omgewaaide schuttingen voorkomen? Gebroken ruiten tegengaan? Of schades aan daken, voertuigen, zonwering en tuinmeubilair verhinderen? Dan is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Met de volgende tips - actiepunten om voorafgaand aan een storm uit te voeren - verklein je de kans op stormschades:

  • Sluit alle deuren en ramen. Ook geen kiepstanden of haakjes gebruiken. Dit in verband met een sterke luchtstroom tijdens de storm.
  • Rol je zonneschermen en markiezen op of klap ze in. Dat beschermt niet alleen het doek. Het ontziet ook de bevestigingsbeugel, en daarmee je gevel. 
  • Berg alle losse items in je tuin op. Van je tuinmeubelset inclusief parasol tot aan je fietsen; zet ze tijdelijk in je schuur of garage. Of plaats ze bij gebrek daaraan binnen.
  • Plaats je auto, camper of caravan bij voorkeur in een garage of onder een carport. Niet mogelijk? Parkeer je voertuig dan uit de buurt van bomen.
  • Blijf tijdens de storm binnen. Ook als er recht voor je neus schade dreigt te ontstaan. Je persoonlijke veiligheid gaat voor alles!

Ook gedurende het jaar kun je maatregelen treffen om de kans op stormschades te verkleinen:

  • Verwijder regelmatig alle losse of dode takken van bomen in je tuin. 
  • Controleer je schutting zo nu en dan. Rotte onderdelen of andere gebreken gevonden? Onderneem dan actie om te voorkomen dat hij tijdens de volgende storm als windvanger dient. 
  • Laat losse dakpannen zo snel mogelijk weer vastmaken door een aannemer.
  • Niet zeker of de nokvorsten nog netjes op een rijtje liggen? Schakel een expert in.

Regelmatige controles tegen regen- en hagelschades

Flinke regenval en hagel horen er in Nederland ook een beetje bij. Maar door de opwarming van de aarde past er steeds meer waterdamp in de atmosfeer. Dat betekent ook steeds heftigere buien. Een warme atmosfeer zorgt daarnaast waarschijnlijk voor steeds grotere hagelstenen. Die blijven immers langer in de wolken hangen en krijgen dus meer ijslaagjes dan voorheen. Ook daardoor neemt de kans op schade steeds verder toe.

Regen- en hagelschades kun je nooit helemáál voorkomen. Maar ons advies: ga nog vóór de volgende bui met de onderstaande tips aan de slag. Dan voorkom je zonder twijfel een hoop ongemak.

Regenschades voorkomen doe je als volgt:

  • Controleer regelmatig of je dakgoten schoon en leeg zijn. 
  • Heb je een plat dak? Maak dat zo nu en dan schoon zodat er geen vuil in de afvoer terechtkomt. 
  • Kijk periodiek of je loodslabben nog steeds een waterdichte verbinding tussen je muur en het dak vormen. Loszittend, opgewaaid of gescheurd lood? Laat dan zo snel mogelijk een reparatie uitvoeren. 
  • Sluit de deksel van het toilet om eventueel spatwater uit het riool te bedwingen. En heeft de afvoer van jouw wc nog geen terugslagklep? Overweeg dan om er een te laten installeren door een loodgieter.
  • Plaats bladvangers in de regenpijpen om viezigheid tegen te houden.
  • Voorkom verstoppingen binnenshuis als gevolg van vet, schoonmaak- of billendoekjes in je riolering. 
  • Plaats watermelders in huis. 
  • Denk eens na over de aanleg van een groen dak. Zo gaat niet alleen je dakbedekking langer mee. Je helpt ook klimaatverandering een halt toe te roepen. 
  • Vergroen je tuin. Door grijs in te wisselen voor groen wordt het regenwater beter in de aardbodem opgenomen. Dat scheelt bijvoorbeeld ondergelopen kelders en vochtige muren.

Schade door hagel tegengaan? Dan hebben we hier wat tips voor je: 

  • Plaats je auto, camper of caravan bij voorkeur in een garage of onder een carport. Is dit niet mogelijk? Een speciale beschermhoes voorkomt deuken door hagelstenen.
  • Rol zonneschermen en luifels op tijd in, en zet je parasol in de schuur of dek hem af met een hoes.
  • Berg al je tuinmeubilair binnen op. Geen plaats? Zorg voor een groot, stevig zeil en maak het goed vast.
  • Sluit alle ramen en deuren van je woning.

Hitte het hoofd bieden door onderhoud en groen

Je hoofd koel houden tijdens extreme hitte? Het is geen gemakkelijke opgave. Maar wel een belangrijke, omdat je daarmee een hoop ongemak en schades voorkomen kunt. Want de temperatuur op aarde stijgt door broeikasgassen zoals CO2, methaan en lachgas. Die vormen een soort deken die de warmte vasthoudt. Een deken die langzaam maar zeker dikker wordt. En dat betekent steeds vaker dagen waarop jijzelf en je woning het zwaar te verduren krijgen. 

Niet alleen voor je eigen comfort, maar ook voor je woning is te veel hitte funest. Door langdurige droogte kan je woning bijvoorbeeld verzakken. Je kunt je niet overal tegen wapenen. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. We sommen ze voor je op:

  • Controleer zo nu en dan de bakstenen en het voegwerk van je gevel op scheuren of poreuze stukken. Vergeet daarbij ook je schoorsteen niet. De gevel van je woning heeft onder alle weersomstandigheden te lijden, zo ook hitte. Omdat de materialen van je huis door grote temperatuurverschillen kunnen uitzetten en krimpen. Dat leidt tot scheurvorming en mogelijk tot lekkages. Scheuren gevonden? We vertellen je graag meer over het zelf herstellen van scheuren, of het inschakelen van de hulp van een vakman
  • We noemden hem al eerder; het groene dak. De aanleg ervan is áltijd een goed idee. Maar vooral op het gebied van extreme regenval en hitte is de meerwaarde heel concreet. Bij hoge temperaturen zit hem die vooral in de bescherming van je dakleer. Het sedum zorgt dat de zon er niet meer rechtstreeks op schijnt, wat uitdroging en scheurvorming voorkomt. Hierdoor gaat je dakbedekking tot 2 keer langer mee dan gemiddeld. En ook voor je woongenot doet het meteen een hoop. Want de ruimtes onder je groene dak kunnen tot wel 4 graden koeler blijven.
  • Je woning wapenen tegen felle zon? Geef al je houten kozijnen en geveldelen iedere 5 jaar een verfbeurt. De verf vormt een beschermlaag tegen uv-straling. Een goede laklaag helpt overigens ook om vocht buiten te houden.

Voorbereidingen treffen om sneeuwschades te voorkomen

Sneeuw; het kan een prachtig gezicht zijn. En als het goed is, is je huis prima tegen een sneeuwbui bestand. Dat is maar goed ook, want we hebben in Nederland gemiddeld zo’n 20 sneeuwdagen per jaar. Toch is zulk winters weer niet per se een pretje voor je woning. Dat heeft vooral met het moment van dooi te maken. Want zodra de sneeuw smelt, zorgt dat voor veel water. Kan je dakgoot die hoeveelheden niet verwerken? Dan zoekt het water een andere weg naar beneden. Met nare lekkages tot gevolg.

Ook wat betreft sneeuwval kun je enkele voorzorgsmaatregelen treffen: 

  • Net als bij regenval is het bij sneeuw van belang dat de goten vrij van bladeren of vuil zijn. Want alleen zo kunnen grote hoeveelheden smeltwater probleemloos richting riool worden afgevoerd. Sneeuw op komst? Controleer dan dus nog een keer extra of er geen blokkades zijn.
  • Omdat sneeuw gepaard gaat met koud weer, is het verstandig om voorafgaand aan flinke sneeuwval je buitenkranen af te sluiten. Zo blijft er geen water in je leidingen achter. En kunnen ze bij vorst niet kapotspringen.
  • Kun je je dak veilig sneeuwvrij maken? Dan is dat bij een langere periode van sneeuwval mogelijk de moeite waard. Zeker wanneer je zonnepanelen of een groen dak hebt. Raadpleeg de leverancier van je zonnepanelen of de aanbieder van je groene dak voor meer informatie over jouw specifieke situatie.

Nog zekerder van goede bescherming door onderhoud

De kracht van goed onderhoud: je moet hem vooral niet onderschatten. Want door voorafgaand aan extreme weersomstandigheden maatregelen te treffen, vermijd of beperk je een hoop schades. En ook gepland onderhoud gedurende het jaar helpt je woning allerlei weertypen goed te doorstaan. Ga dus aan de slag. En leef je uit met opwaaiankers, kwasten en bladvangers. Dan zit je er nu én tijdens extreem weer lekker droog, warm of juist koel bij. 

Onverhoopt toch schade aan je woning door storm, regen, sneeuw, hagel of hitte? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Want de schade aan je huis wordt mogelijk via je woonhuisverzekering vergoed.